School Center Paredes Alenquer

School Center Paredes Alenquer

Architect
Andre Espinho Arquitectura
Location
Alenquer, Portugal
Project Year
2010
Category
Primary Schools

Outside Inside

Andre Espinho Arquitectura as Architects

Project Name: School Center Paredes – Alenquer Function: School - 1st cycle, kindergarten and ATL (Leisure Activities) Chief architect/Office name: André Espinho / André Espinho – Arquitectura project team: A Espinho, B Mendes, M Henriques, M Correia Authors of the Interior Wall Paintings: Mariana Fernandes Virginio Moutinho, André Lemos, Teresa Magalhães e Conceição Espinho; António Moutinho; Francisco Espinho. Client: Alenquer City hall - Portugal Design date: 2005 Completion date: 2006/10 (time of construction) Area: 6 700 m2 Photos : FG+SG Fernando Guerra Sergio Guerra


(optional) related links: http://www.youtube.com/watch?v=NuQcg9fG8FM http://www.arquitectura.pt/forum/blogs/tags/centro%20escolar.html (optional) references (if published before):


http://www.worldarchitecturenews.com


Arquitectura e Construção Magazine(Portugal) Fev/Mar2009


School Center Paredes includes original artwork and interplay with outside space


The School Center has been designed to accommodate around 600 children, from the ages of three to nine. Within the school, the children are divided by the 1st cycle, kindergarten and ATL (Leisure Activities). The first floor consists of administration areas, service and a reception for parents whilst the ground floor contains a gymnasium and the majority of the school classrooms, with a direct link to the playgrounds (both covered and uncovered). School Center Paredes is composed of a white volume resting on four black volumes, thus marking the separation between floors. The majority of the project works around the creation of three patios/playgrounds and the relationship of the building with the slope of the existing ground. Contact with the outside was key to this project, with the organisation and shape of the interior space allowing all circulations to enjoy a large amount of natural light. By including a number of covered outdoor spaces, the building now provides excellent leisure facilities for children in all seasons. Several wall paintings in the playgrounds and atriums were carried out by artists invited by the designer in an attempt to enrich the interior space. One of the original wall hangings was created by Conceição Espinho and Teresa Magalhães. Built in three major areas, (water, earth and sky) it involves a female figure walking and pushing a cart with a child. This is said to symbolise travel and that she will get to know and face the world that awaits her.


Project Credits
Agritur "La Dolce Mela", casa dell'agricoltore
next project

Agritur "La Dolce Mela", casa dell'agricoltore

Hotels
Strada di Pedegaza, 14, Ciago, Trentino, Italy - Build completed in 2019
View Project