Sea Front Villa

Sea Front Villa

Architect
ARQ TAILOR'S
Location
Quinta da Marinha, Cascais, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
© Ricardo Oliveira Alves

Sea Front Villa

ARQ TAILOR'S as Architects

Sea Front Villa gets its name by being a unique front line luxury property overlooking the sea. It’s located in Quinta da Marinha, a well-known selected resort in the Estoril – Cascais area, considered the Portuguese Riviera for its lovely dune extended beaches, ancient enchanting palaces and refined lifestyle.


Laying in a plot of land of 3.050 m2 and built area of 1.068 m2, this twelve room family house was intended to be a showcase for elegant, contemporary architecture and design. In order to fullfill this expectation, the project would respect the amazing beauty of the sea view and nature surroundings, by using pure, well framed lines, big volume of fenestration and glass, as special feature.


To serve this indoor- outdoor dialectic purpose, we have specifically elaborated extra slim window frames, of almost non-existent expression, to allow huge spans of glass instead of walls but with a dilution in the space that usually frames don’t have.


Also, materials and finishes were sourced from around the world and selected for their quality as for beauty, rarity and sustainability. Warm woods cover the floor, ceilings and wardrobes, unifying and enlarging the rooms while adding a peaceful, natural quality to living spaces. All sanitary facilities were covered with marble coming from chosen stone blocks (including a Thasssos block) of which all sections were previously defined, then cut and executed to measure, customizing each bathroom.


Some other options and extras reinforce the projects differential aspect, like extended ceiling height or floor-to-ceiling door. Other example is the bathroom equipment with high performance shower and extra-large tubs, stunning range of chrome and nickel bathroom fittings.


Furthermore, the villa contains simple life enhancing technology for people who are not technically aware, yet want to enjoy the benefits of modern live. For instance, light and temperature are balanced by detectors that help ensure the property is constantly comfortable. Light levels, inside and outside the property, are controlled and all the window blinds are automatically corrected, to prevent sunlight damage to decoration and furniture. Also, certain windows are opened or closed, to maintain ventilation and keep the villa cool with minimal environment impact.


The ground floor features the dining room, living room, one toilet, three bedroom, one suite, an office, a fantastic inner garden and a large and modern kitchen with an island. All oriented towards the sea and outdoor deck to provide a true sense of seamless indoor-outdoor living. A further two bedroom, two bedroom suites, including the fantastic master suite with a generous sized dressing room, are found on the second floor, along with a private terrace over the Atlantic ocean. Last but not least, there’s the basement, a natural light area that houses an indoor pool & spa, home cinema, guest apartment with two service bedroom, garage and storage facilities.


Arq Tailor’s is glad to have helped create a singular contemporary design house, refined materials based and attentive to environmental issues.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersPORCELANOSA
ManufacturersJular
ManufacturersSCIC
ManufacturersTons de Pedra
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Jular
Manufacturers
by SCIC
Manufacturers
Barrington Residence
next project

Barrington Residence

Housing
Los Angeles, United States - Build completed in 2015
View Project