Sensing the Waves

NIO architecten as Architects

The Center for Contemporary Art Luigi Pecci is today made up of two parts: the building designed in the 1980s by the architect Italo Gamberini, and the extension created by the Maurice Nio/NIO Architecten studio of Rotterdam. The new construction encircles Gamberini’s building, doubling its exhibition surface.  The extension project has been conceived to potentiate and intensify the museum’s programs and cultural activities, and it fulfils the fundamental requirements of doubling the available exhibition space, allowing a more exhaustive presentation of the Centro Pecci’s permanent collection, subdivision of spaces, and alternation of projects.

The spaciousness of the new exhibition surface, which is of variable height and divided into two wings which narrow and connect to the present museum rooms, can also guarantee varying solutions and spatial modulations which suit the particular features of contemporary art works. The futuristic type of architecture designed by Nio wraps itself around Gamberini’s “culture factory” and effectively synthesizes the institution’s ambition to achieve a new centrality in a changing urban context, declaring its intention to open up and spread outwards.

Maurice Nio’s architectural project, Sensing the Waves, starts from an analysis of Italo Gamberini’s project and of the problems which have arisen during the use of the building. In the planning stage, the architect identified two problems: lack of continuity between the exhibition itineraries and circulation (the pre-existing itinerary of the building is linear, with a very definite direction which forces the visitor to continue along the same trajectory when they have finished seeing the exhibition); and the lack of visibility of the main entrance.

To tackle these problems, the Dutch architect started from the fascinating parallel between the museum and the imperial palace of Tokyo which, while being visible to everyone and extremely recognizable, is in practical terms inaccessible.  The first problem was solved by creating a new itinerary on the first floor (where all the exhibition rooms are currently located), producing various circulation axes. The second problem was solved by concentrating all the public services (reception desk, information center, ticket office and bookshop) on the ground floor. Finally, the main entrance was clearly orientated towards the crossing point of the main roads.

The new extension of the Centro interacts with the character of the pre-existing buildings on the one hand as a rigid mechanistic intervention inspired by the textile workshops of Prato, on the other as “elastic” and dreamlike. The new extension surrounds the pre-existing building, cutting through it only where necessary along the exhibition circuit. Since the angling of the exhibition plane varies continually, spaces with differentiated atmospheres are created, suitable for presenting varying types of exhibition. The “tower” is a particular object of the new Centro Pecci, both a symbolic element and a self-standing object, resembling both a horn and an aerial. In fact for Maurice Nio it has the function both of a banner proudly flown for visitors and passers-by, and of a probe which captures cultural movements, constantly on the lookout for new currents and trends.

 

Material Used :
1. Facade cladding: golden steel
2. Windows: glass
3. Roofing: golden steel

Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More