SGSCO: An Idyllic English Tea Factory

SGSCO: An Idyllic English Tea Factory

Architect
Johnson Chou
Location
2 Dorchester Ave, Etobicoke, Ontario, Canada
Project Year
2017
Category
Offices
Ben Rahn/A-Frame Inc.
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersInterface
ManufacturersEurolite
ManufacturersFloorworks, Inc.
ManufacturersRelative Space
ManufacturersThe Global Group

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

SGSCO: An Idyllic English Tea Factory

Johnson Chou as Architects

Design Concept

Located in a former J.S. Lyons Tea Factory in Etobicoke, the design objective for the three-storey building was to reference the history of the building, while conveying a narrative of the Client’s work as a multi-media design and packaging company.            


Inspired by the materiality of tea filters and the Client’s packaging design, the intention was to create metaphoric spaces evocative of corrugated packaging with forms and spaces constructed of metal mesh suggestive of tea filters that enclose, shape and articulate.


Design solution

As a reference to tea filters, at the request of the Client, metal mesh screens were designed throughout the space in sculptural forms and painted the company’s brand colours.


A metal mesh screen curves through the lounge/town hall, which contains rich, tufted seating and communal tables inspired by post-industrial Victorian interiors, while custom elements apply a sense of modernity and serve to create an aesthetic balance. Ornate, brass light fixtures hang from above with a bar anchoring the wall beyond. To the left, the light of an enclosed terrace contrasts with the dark materials of the town hall.


Due to the vast number of employees, mesh screens composed of corrugated and flat forms were designed to allow for workspaces to feel more enclosed and intimate, while still allowing for light to pass through.


A bright pink, metal mesh screen encloses the print and layout station with its curved forms, creating not only a feature in the space, but a distinct identity for this primary step in the company’s process. Next to this central station is a break out space with servery, lounge and library below several skylights–a bright space to regenerate and relax.


Material Used :
1. The Global Group
2. Floorworks & Relative Space
3. Interface
4. Eurolite

Project Credits
Architects
Metal Fabrication
General Contractor, Millwork
Mechanical Engineer
BAHRAIN PAVILION EXPO 2015
next project

BAHRAIN PAVILION EXPO 2015

Pavilions
Milano, Italy - Build completed in 2015
View Project