Shear House

Shear House

Architect
stpmj


ON ARCHITECTURE INC.
Location
Yecheon, Gyeongsangbuk-do, Korea Selatan
Project Year
2016
Category
Housing
Song Yousub

Shear House

stpmj as Architects

Shear House seeks how a simple treatment in a pitched roof typology improves environmental qualities and influences to program organization. The house has two different ends, a typical gable end, and a sliced & shifted one in a monolithic structure and material. The volume of gable on the West end changes its placement along with body of house. It projects out toward South at the East end, while maintaining its triangular shape.


The sheared volume is continuously pulled out towards South responding to sun orientation. It creates a deep eave in South and a terrace in North. The eave blocks direct sunlight in summer and allow natural lighting in winter. Openings at terrace in second level increase natural ventilation throughout the whole house. In addition double skin-facade controls heat and humidity thus the house reduces 20% of heat gain and loss in summer and winter.


Two bedrooms, bathroom, library, stair and kitchen are placed in North half of the house. South half, a double height space, is a long and sculptured living room, which has generous multi-purpose space for client to invite many people in special occasions. The living room that goes through East end to West end, provides dynamic spatial qualities and light filtration in its depth and height with various visual connections. Unlikely simple and static exterior, interior spaces provide playful experiences on changing geometries. Though rooms are rectangular in plan, laid out on grid, walls are triangle, parallelogram, and trapezoid in elevation due to its intersection with shifted roof volume.

Project team
Architects
Consultants
Insulation
Light House
next project

Light House

Private Houses
NOTTING HILL, LONDON, United Kingdom - Build completed in 2005
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter