Shell.ter
João Marques, Eva Vieira, José Calisto

Ephemeral Installation for the Cerveira Creative Camp

LIKEarchitects as Architects

Shell.ter is a pavilion built from monoblock chairs in the gardens of a natural park in the north of Portugal, during a short summer workshop by LIKEarchitects.


The pavilion, which resembles the most advanced digital formalizations of parametric design, is actually set by the association of arches formed by ordinary chairs, which, rather than serving to seat, serve as shadow and backrest and create new frameworks that enhance the surrounding nature.


Configuring a pergola tunnel, Shell.ter invites park guests to relax in the shade along the river, creating a new meeting place that has even received small concerts.


When the sun is strong, the shadow projected on the structure itself emphasizes the tracery of the pavilion, creating effects of great complexity. The association of chairs in the mirror and also its rotation in the horizontal plane disadvantage the reading of the chair while an isolated element, contributing to the creation of an unknown and unusual white plastic skeleton that arouses curiosity in all visitors. Being fully reversible, Shell.ter has a virtually zero environmental impact, and can also be (re) assembled every summer.

Share or Add Shell.ter to your Collections
Project team
Refuge du Goûter
next project

Refuge du Goûter

Residential Landscape
Aiguille du Goûter, Mont-Blanc, Alt. 3835m, Saint-Gervais-les-Bains, France - Build completed in 2012
View Project