Siberian Retreat House

Siberian Retreat House

Architect
A61 Architectural bureau

YY design
Location
Tyumenskaya oblast, Russia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Ilya Ivanov
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturerPORCELANOSA
FlooringInterface
InsulatorROCKWOOL International A/S
ElectricalJung HQ
LightningCentrsvet
Sanitary EquipmentHansgrohe SE

Product Spec Sheet
Manufacturer
Flooring
Electrical
by Jung HQ
Lightning
Sanitary Equipment

Siberian Retreat House

A61 Architectural bureau as Architects

The main idea for this house was to create a space where one can find refuge from busy urban life, restore, contemplate and connect with nature. The path to the house runs through a wild and remote terrain, crossing a dense pine forest opening onto patches of delicate native flowers.

The irregularly shaped lot is roughly segregated into three functional zones:
1. The White Court.
This is a welcoming space that allows you to switch over from the intense rhythm of city life to the relaxed atmosphere of a home. The court is filled with white marble chips which combined with birch trees growing in this area emphasize the airiness and special mood of this space. 
2. The Green Court.
This is a private space for residents of the house. The yard is planted with grass and serves as a place for outdoor activities.
3. The Wild Forest.
This is the border of the forest which was incorporated into the landscape by the architects and preserved in its natural state. The forest is alive, full of wild animals, and filled with the sound of native birds.

The inner courtyards are connected by means of a visual corridor, which is formed by the entrance and the terrace. They are all positioned on one visual axis, which serves as a window in both directions.

The terrace is the heart of this house and unites all its parts. This open space is built into the main part of the house, which provides comfortable outdoor recreation at any time of the year. 

One of the main objectives of this project was to create a secluded space that looked discreet from the driveway’s side in the North and open from the South where the forest is. This resulted in the complex silhouette of the roof, along with a simple horizontally oriented composition of the house.

Looking from the North reveals an ascetic single-story building mass. The facade has a minimal number of windows due to its orientation and functionality. 

Looking from the South opens a two-story building thanks to the complex structure of the roof. The facade here, unlike the northern side, is very rich in details. The large openings offer beautiful views of the forest and the sky. The entrance unit divides the house into two functional zones - public and private.

The public area consists of a kitchen-dining room space and a double-height living room with a 360 degrees wood-burning cooking fireplace that provides a relaxing atmosphere and view of the fire from all sides. There is a mezzanine recreation area above the space of the dining-living room. 

The private part of the house consists of a vanity area, a bathroom, and a room for yoga and meditation. It is an ascetic space of pure form with a meditative view from the window. The second floor is where a master bedroom and a small guest room are located.

 

Material Used :
1. Roof windows: Velux Russia 
2. Insulator: Rockwool
3. Faсade material: IWood
4. Aluminum structures: Alutech
5. Flooring: Porcelanosa, DLW, Interface
6. Lightning: Arlight, Aledo, Centrsvet, Cosmorelax, Grok
7. Electrical: Jung
8. Sanitary Equipment: Laufen, Hansgrohe, TECE
9. Heating: Zehnder
10. Fireplace: La Nordica
11. Furniture(local): D.O.M, Mehmet Oruc
12. Furniture(global): Natuzzi, Molteni&C, La Forma
13. Accessories: H&M home, Zara home 

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More