Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Skybox

Skybox

Architect
Dick Clark + Associates
Location
Austin, TX
Project Year
2019
Category
Private Houses
Dror Baldinger
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Windows + DoorsMarvin Windows and Doors
ChairVitra.
Dekton - (Sirius, 12mm thickness, flat polished edge (kitchen island countertop)Cosentino
Raymond Chandelier Moooi
White Pearl Polished Quartzite, 3cm (kitchen counters, backsplash and floating shelves)AG&M
36" x 36" Ardu Gris Limestone, honed finish Alkusari Stone

Product Spec Sheet
Chair
Dekton - (Sirius, 12mm thickness, flat polished edge (kitchen island countertop)
Raymond Chandelier
by Moooi
White Pearl Polished Quartzite, 3cm (kitchen counters, backsplash and floating shelves)
by AG&M
36" x 36" Ardu Gris Limestone, honed finish

Skybox House

Dick Clark + Associates as Architecture + Interiors

On this short and linear urban plot, these two basic rectangular forms fit across and down the length of the lot, exploiting the opportunities of using the entire site to engage indoor-outdoor living spaces on every level. Utilizing the intense slope, we’ve cut down into the land to bury the garage/basement - pushing it under the main floor and elevating the dining/living area to float over the driveway - allowing us to utilize the full front elevation for architecture and not the garage.

Initially, our conversation began with the developer of this speculative home by observing and talking about what we were seeing in the current spec market in the central core of Austin. A vast majority of these seemed forced to the market without actually being thought about. So, coming from the custom residential world, our challenge became to change that perspective.

Using two simple and elegant forms, we’ve added a sense of discovery from the moment you step on the property - from the entry sequence that involves you in a visual, tactile experience; to the floor plan that opens up to engage the landscape; through to the warm and inviting interiors that surprise you again and again around each corner. Door and window locations have been strategically placed and given top priority on this infill lot – not only for bringing in comforting natural light and drama but for framing perspective outward and elevating privacy from the neighboring homes.

This challenge of creating something above and beyond the norm was realized by taking those aspects that everyone appreciates in a true custom residential and then designing it into a more universal way so that everyone and anyone can attach to it... using architecture.

This story is available in multiple languages
Share or Add Skybox to your Collections
Project Credits
Architecture + Interiors
Cantilever House
next project

Cantilever House

Private Houses
Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia - Build completed in 2015
View Project