SMM penthouse

CRUX arquitectos as Architects

The project started from the proposal of the owners to cover one of the attic terraces in order to add a new room to the apartment. Something that according to local regulations wasn’t possible to undertake.

Like other commissions, behind asking for one more room and a specific action, there was a need to tackle and a tailored solution for it. The penthouse is located in a representative building of Valencia’s old town. The eclectic-style construction was built at the end of the 19th century and due to its singular façade the alteration of its external appearance is not permitted.

The interior surface, barely 80 m2, is complemented by an area of ​​terraces of almost the same extension. The façade has a series of rhythmic openings, which bathe with natural light the interior and let the bells of the surrounding churches vibrate inside.

The existing layout divided the available space without any principle, turning opaque part of the façade windows and generating unnecessary distributions for the scale of the house and rooms with a dysfunctional proportion.

The clients understood that the house, although in good condition, did not quite meet their needs. They wanted to host family visits, so the penthouse had to accommodate users with different needs and ways of living, rstasing from a group of young people to an adult couple.

The answer was not to redistribute or cover a terrace to get a new room, but to unlearn the Western conception of housing as an addition of rooms, looking for a more fluid solution. The intervention strategy seeks the indeterminacy of the space to enable multiple ways of occupation and appropriation, capable of accommodating not just one use, but many.

Kitchen, living room, storage room, bedroom, laundry and bathroom, previously closed and individual rooms, turn into a continuous cabinet that hosts all the services. The existing partitions are removed and a wooden ribbon is built so that the oscillating space between the interior and the terraces can be occupied in many different ways.

During the day the folding doors are opened and the space flows into an open layout. When necessary, the space is divided using these folding doors and a more quiet and private room appears. The new ‘thick wall’ sets a ribbon with a curvilinear trajectory, emphasized by the light that floods the apartment. The plywood board is showing its birch interior, inviting to be touched and transformed.

The continuous wooden furniture is not understood as the protagonist, but as a kind of background for the apartment, a framework that encourages users to express themselves freely.

In the context of the pandemic caused by COVID-19 we see more than ever the need to overcome the conception of housing as a static, compositional and quantitative construction. On the contrary we seek a residential architecture, close to its users, which enables movements and dynamic events, changeable, psychoactive and unpredictable, able to accommodate unexpected situations such as a long lockdown.

 

Team:
Architect: Anna Solaz + CRUX arquitectos
Construction: Agulló Félix ejecución de obra
Carpentry: técnica MADENTIA
Furniture: Nolek Desing
Performer: Andrea Torres
Photo credits: Milena Villalba

 

Material Used:
Flooring: Parquet, MODELO LISBOA, Roman Parquets
Doors: MADENTIA
Interior furniture: MADENTIA
Ceramics porcelánico, FUTURE, Keraben

Product Spec Sheet

ElementBrand
CeramicsFuture Ceramics
Ceramicskeraben Group
CeramicsLand Porcelanico
Interior furniture, DoorsMadentia
Product Spec Sheet
Ceramics
Ceramics
Ceramics
Interior furniture, Doors
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More