Sports Centre Neumatt

Sports Centre Neumatt

Architect
Evolution Design
Location
Strengelbach, Switzerland
Project Year
2015
Category
Sports Centres
Stories By
Evolution Design

OKALUX GmbH
©SUEBAER – Fotografie

Sports Centre Neumatt

Evolution Design as Architects

The 3-pitch sports centre Neumatt in central Switzerland is not one of the many standard-looking sports halls across Europe. Inside, it is a true colour burst of green, yellow, red, orange and blue. Children are the centre’s biggest users; therefore the colour is used both decoratively and as a navigation device. Changing rooms are coloured rather than numbered, and each shower room is a simple concrete and wood design that is enlivened by bright primary shades.


Natural light also plays an important role. The glazed upper level delivers ample light and, because of its scale, a real sense of being part of the outdoors. Often sports centres can be simple and dark spaces that provide required functions, but don’t inspire or motivate people to spend time there. By designing a bright sports hall flooded with daylight, the architects want to encourage people to spend more time doing sports and truly enjoy being there.


Colour is particularly important in the design, because the building itself is very simple in both construction and materials in order to meet a key component of the brief: the centre was commissioned by the local municipality by raising taxes, therefore cost efficiency was a key consideration.


The new sports centre is built to the highest international ecological and sustainability standards. The upper floor uses a special capillary glass that maximizes thermal insulation, but also delivers optimum natural light and minimizes glare, ensuring that artificial light is rarely needed. There is no air-conditioning, instead a geothermal heat pump, which uses naturally existing heat from below ground to heat the building in winter and cool it in summer.


Externally, the centre is surrounded by schools, sport fields and low rise housing. The site slopes slightly and the design accommodates this by being higher at one end than the other. The façade has been designed to blend in, with an upper glazed level that reflects the sky and changes the colour depending on the time of day. The stucco base features a pattern of sporting icons, creating a unique visual identity for the building.

Three-court sports hall

OKALUX GmbH as glass manufacturer

By designing a bright sports hall flooded with daylight, architects encourage people to spend more time doing sport. Built to the highest international ecological and sustainability standards, the upper floor here uses a special capillary glass that maximizes thermal insulation, but also delivers optimum natural light and minimizes glare, ensuring that artificial light is rarely needed.


The facade of the sports hall is designed to blend into its gently sloping site. The stucco base features a pattern of sporting icons, creating a unique visual identity for the building. Meanwhile, the upper glazed floor reflects the sky and changes colour depending upon the time of day.


During the day, the hall and gallery is illuminated by natural light. Equipped with light-diffusing OKALUX K insulating glass, the post and mullion constructed top enables a glare-free, even flooding of natural daylight into the hall. Only the lower glazing on the north-west facade along the spectator gallery was carried out in a partially transparent manner to allow for indoor/outdoor views.


In line with its sustainable principles, the building has no air-conditioners, instead a geothermal heat pump, which uses naturally existing heat from below ground to heat the building in winter and cool it in summer.


More from the Manufacturer:


The Neumatt sports hall in the Swiss township of Strengelbach has a captivating ornamental base and glass top of OKALUX K insulating glass with capillary insert.


Marktheidenfeld, April 2017. With their multifunctional threefold sports hall in the Swiss township of Strengelbach, the architects from Evolution Design in Zurich have created a building with which the entire community can identify: Its integration in the Neumatt school complex, consisting of school buildings from various periods of origin, forms the borders of the school yard to the south. Its new construction, imbedded in the landscape in the form of a terrace, offers attractive areas for relaxation far from any kind of sports activity, with its forecourt, sitting steps, and green terraces.


One Building – Two Volumes


In spite of its three sports areas, the Neumatt sports hall’s dimensions remain manageable. This results from the optical division of the building’s construction in two horizontal volumes. The somewhat larger ground floor block has a green roof area which also serves as a connection to the spectator gallery on the upper floor. Completely plastered, this lower part of the volume looks like a kind of base – although generously dimensioned floor-to-ceiling windows loosen up the shell in the reception area. An ornament, consisting of three symbolically portrayed sports disciplines, extends over the entire plastered area adding life to the façade design. While the ground floor is thus rendered visually tangible, the glass block on top seems to disintegrate through the reflections of the sky and the surroundings during the day.


Invigorating Accents of Color


The architects catered the entire design to the young user. This becomes obvious in the plastered frames around the windows painted in a fresh yellow which, in addition to the sports symbols, liven up the façade. They function as accents while giving a taste of the colorful interior of the building: The hall on the ground floor glows in shades of green in various hues and intensity, which extend to the floors, walls and doors. The color scheme of the locker rooms is influenced by the field markings of various games. The exposed surface is painted in a different color for each locker room. Each color is repeated in the hall and serves as orientation and identification. The use of colors in the design lends the building a vivid effect in the evening, too, when the glow of the fresh green can be seen from the outside through the glass body.


Optimal Light – Optimal Vision


During the day, the hall and gallery is illuminated by natural light. Equipped with light-diffusing OKALUX K insulating glass all around, the post and mullion constructed top enables a glare-free, even flooding of natural daylight into the hall. Only the lower glazing on the north-west façade along the spectator gallery was carried out in a partially transparent manner to allow for views to the in-and outside. The required sun protection was integrated in the glass construction by the direct insertion of the capillary inlay. In addition to creating an architectural eye-catcher, the challenge of fulfilling all of the requirements on a sports hall concerning light transmission, privacy, UV, heat and noise protection, was elegantly met. “It is important, that children grow up in environmentally-friendly buildings”, said Marco Noch, technical director at Evolution Design. “We want to show them that the world of tomorrow is not a world of endless resources.” The Neumatt sports hall was distinguished with the A’Design Award Silver in 2016.

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
OKALUX GmbHOKALUX GmbHglass manufacturer
Torre Olmo
next project

Torre Olmo

Offices
Pacho Viejo, Mexico - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter