Stables Offices

Stables Offices

Architect
Corporate Office Solutions
Location
Cluj-Napoca, Romania | View Map
Project Year
2020
Category
Offices

Stables Office

Corporate Office Solutions as Architects

Behind any drawing there is a white paper. This is how our starting point in this adventure, which will be called Stables, looked like. Still, the building we were going to build was not at all simple or dull. But rather an amalgam of history, with a first intervention in the cast iron pillars marked 1885, a restored brick cladding and new stairs of apparent concrete.

The beginning was difficult. The initially white paper is filling with ideas about the future space, about the way it will be presented and how it will work, but the general concept was difficult to outline. Creating a co-working space was not enough for the team. The design theme, although seemingly clear, contained all sorts of expressions that began with "the most". It was clear to us that we had to think everything outside the classical limits to get the desired result. Thus, was born the idea of ​​community.

 

And we continued to add on paper sketches, ideas, models and details that would preserve the unique character of the building, but also to harness the community and future tenants. The human presence becomes the main core of all decisions. All spaces evoke and encourage human interaction, the desire to communicate and belonging to a micro-society.
The decision, perhaps unexpected, of adopting the art-deco style marked the starting line in the design of the project. All the features of this current that dominated a long period of the twentieth century, offered the sensations we were looking for in the interpretation of space. From the positioning of the walls and the repetitiveness characteristic of the building itself, to the details of the imagined ornaments led to the shaping of the concept, this sinuous line being the foundation of the project.
 

The geometry of the building restricted the functional organization of the space within certain limits, but at the same time it allowed the preservation of a clearly defined contour between private spaces and public spaces. On the ground floor, the reception, located in the axis of the building, allows an easily perceived circulation. The wardrobe and storage areas outline the space through vertical, repetitive elements and guide the observer to the following spaces. The left side of the building is occupied by a conference center with four possibilities of spatial organization, by transferring a removable wall, thus managing to integrate the work-café area in the conference area. Different types of seating are possible, from lounge sofas to bar and stools. The conference center is equipped with folding tables, which can be moved according to needs. On the right side of the building we find three closed offices, two small meeting rooms, an open working area, a hot-desking area and the private space of the COS company.
Going upstairs, the staircase gives the observer a bohemian passage, the mirrors that define its corners are dominating with their presence and bring the observer to the forefront. The lobby needed for fire safety reasons hosts an art gallery of young local artists, thus promoting the community. The two sides of the building were similarly organized in composition. On the long sides of the building there are private offices, with occupancy between two and seven people, and centrally distributed, we located meeting areas of different shapes and sizes and hot-desking areas. In the axis of the staircase an area a little more protected from heavy traffic was organized, thus hosting individual working rooms, teamwork areas and print area. The valuable elements of the building were highlighted and actively participate in shaping the ensemble.
 

The interventions on the building were made through specific details for each area, with the desire to highlight the essence of the building. Hidden works support much of the good functionality of the entire space and integrate the necessary technology. The architectural details complete the existing materials (brick, wood, cast iron) and together form spaces dedicated to the various activities necessary in a co-working space: meeting rooms, closed offices, hot desking, etc.
 
The integration of art-deco inspired elements offers the unique character of the space, many of them being designed and executed especially for this space. Mirrors are the key element in obtaining expansion effects. They actively participate in the discovery of the space, especially in movement intersections. The location of the mirrors behind the cast iron pillars extends the limits of the common space, located in the longitudinal axis of the building and gives continuity to the whole room. The crossing points are highlighted by small decorative accents that bring harmony in the general concept of art-deco. The luminaires support the same art-deco direction, combining the elegance and luxury offered by the current of the twentieth century with the modern and functional lines of corporate design.
 
Although a contemporary, functional and technological space, ready to meet the widest needs of users, Stables evokes elegance and refinement. The mark of the traditional building, with a strong history, wooden beams and intense colored bricks, is combined with geometric shapes, stylized and repeated, nature-based prints and abstract symbols, pieces of furniture with rounded shapes and combinations of pastel colors and elegant textures. By its simple existence, Stables takes the note of a museum. A functional museum that arouses the most hidden pleasures of the observer.

Share or Add Stables Offices to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSteelcase
ManufacturersInterface
ManufacturersSancal
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Sancal
Palocortado Marbella
next project

Palocortado Marbella

Restaurants
C. Ramón Areces, 2, 29660 Marbella, Málaga, Spain - Build completed in 2021
View Project