Stacking Box House

Stacking Box House

Architect
AD+studio
Location
Ho Chi Minh City, Vietnam | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Dung Huynh

Stacking Box House

AD+studio as Architects

Although most of the recently built house rows in new urban areas had planning management advantages, they still faced architectural aesthetic problems. There was also a lack of diversity in space settings and a dull uniformity among modular elements which decreased the area’s uniqueness and vividness.

 

Those perhaps were the reasons that many people are not interested in this kind of construction. Gradually unused buildings became stockpiled and started to deteriorate which led to the area being deserted. The former state of the building was 2 adjacent houses – one house was sandwiched and the other on the corner of the street - in a new urban area in Ho Chi Minh city. They were identical in appearance, separated vertically.  They had the same problem as in many other prefabricated house rows.

 

The owners, who are a young married couple, have simple requirements on the house’s function. We take advantage of this by utilizing the house’s on-the-corner-location. The design proposal suggested the majority of ground floor for business as well as installations of flexible window system. This created an open space highlighting liveliness for the area. The wall separated 2 houses was removed. The new design preserved the structure and basic layout with the staircase being reconsidered; the house on the corner was remodeled for communal use. Merging of 2 houses followed the natural horizontal of topography instead of the initial artificial vertical lines.

 

In the new design, we embrace and emphasize the harmony between the slight curvature of the balcony and the changes in level of the 2 houses through the vertical barrier screen surrounding the balcony together with a green buffer zone behind. The ordinary balcony has been shifted to volume, creating an effect of boxes stacking as they bite into each other and hover over the communal space on ground floor.

 

On the main Western façade of the building, instead of simply blocking blazing sunlight, we used a curved wall made of glass in a sudden manner to cover the staircase, making the most of the sunset view. The staircase area set the stage for the transparent and reflective quality of glass. Light, the color of the sky, views from different step levels, are part of the performance. Altogether they created a diverse and sentimental experience as we witness the space changing through every moment of time.

 

Material Use:

1. Dulux

2. Toto

3. Hafele

4. Vietceramics

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersTOTO
ManufacturersDulux Australia
ManufacturersHäfele
ManufacturersVietceramics
Product Spec Sheet
Manufacturers
by TOTO
Manufacturers
Manufacturers
by Häfele
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More