Stadium and lock room for Thouars City

Stadium and lock room for Thouars City

Architect
Thibaudeau Architecte

Tocrault & Dupuy Architectes
Location
79100 Thouars, France | View Map
Project Year
2020
Category
Stadiums
Thibaudeau Architecte

Stadium and lockroom for Thouars City

Thibaudeau Architecte as Architects

WHERE : In order to boost sports activities in the Municipality of Thouars. A major restructuring of the Thouars sports complex has taken place. Our project finalizes the renovation of the equipment.

 

WHAT : The stadium meets a federal athletics and rugby program and requirements. We are in charge of building the changing rooms of these two Associations and of the covered stands.

 

HOW : In an eclectic context where the equipment that surrounds us is all different, we wanted to ink a strong building. Create a real impact. But unlike the land, the building, through its horizontal lines, forms a link in the middle of the complex.

 

From a programmatic blank sheet and an undervalued project cost on the part of the Contracting Authority, we had to handle frugality and sustainability. Indeed, the contracting authority had previously dealt with a very expensive refurbishment of the athletics track and therefore the allocated budget was far below the standards of the genre with the same programmatic, safety and maintenance requirements.

 

The interior layout seen from the outside expresses the lining of this architectonic black concrete shell. The atmosphere in the locker room is raw and seems solid to be faced with the crampons and excess of rugby players. All the networks are visible in order to meet the criteria: low cost and optimum maintenance.

 

The economically most optimum 20 * 20 earthenware is positioned sparingly. The black joints allow to create contrasts just like the networks painted in black. The black joints, black visible networks allow to create reliefs, dynamic in the middle of this blank canvas of gray concrete. Likewise on the ground, we have favored a screed with a simple surface hardener instead of a quoted concrete which wears out and costs much more.

 

We are insulated pre-wall tinted black on the outside and raw on the inside. We made minimalist details. The architectural form responds to a simple structure with a dry concrete and wood type implementation, ensuring an effective response to seismic criteria and control of costs, deadlines, finishes and maintenance, via the local channels of Deux Sevres in France.

 

Material Used :
1. Concrete Wall - Spurgins 
2. Polycarbonate - Poly-Pac
3. Doors - K-Line

Read story in Français

Product Spec Sheet

ElementBrand
doorsK·LINE
PolycarbonatePoly-Pac
Product Spec Sheet
doors
by K·LINE
Polycarbonate
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More