Stem

Stem

Architect
Sans-Arc Studio
Location
Adelaide, SA, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Bars

Restaurants
Thomas McCammon

Stem

Sans-Arc Studio as Architects

Dark, natural materials provide the backdrop for slightly brutalist curves to divide up this expansive yet intimate space. Overflowing with greenery and speckled with natural light Stem is a moody, romantic wine bar and restaurant.

 

What was the brief?
Located at the University end of Adelaide’s infamous Hindley Street, the site was originally a mechanic workshop, most recently Caos Cafe, a budget friendly “pub”, which closed 5 years ago and has since been unoccupied. The brief called for a moody, industrial space, aiming to house a number of functions - a wine cellar, bar, intimate dining spaces and a function room. The concept for the venue was aspirational, multi-faceted and aimed to create an elevated drinking and dining experience.


What is the concept behind the project?
The project has two conceptual underpinnings. Firstly to create an expansive yet intimate space; one that feels layered, deep and encourages exploration, but is full of small, unique moments - different experiences within the venue.


Secondly, to use texture, sculptural forms and light to create drama within the space. The design contrasts light and dark, rough and smooth, channeling brutalism and using raw materials whilst framing soft plants and greenery.


The space is dramatic, texturally rich, natural and phenomenologically considered. Green moments within a sculptural concrete jungle, gently speckled with natural light and intimate pockets to hide away in.


How does the programming/layout of the project work?
The main entrance from Hindley Street lands the patron in front of a welcome counter, a walkway then guides them past the enclosed, exclusive and theatrically lit wine cellar. Passing intimately framed booths on the left hand side, the patron lands in the central bar area, framed by a seven metre corrugated concrete bar and large timber communal table. This area is informal and relaxed, adjacent the long kitchen in a raised level, sitting slightly above the space, it creates an intimate space for romantic dinners - private, yet connected. Following a narrow hallway past the toilet takes you to the function space a large concrete communal table is bathed in sunlight from the North and set against a colourful mural to the South.

This story is available in multiple languages
Share or Add Stem to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
PendantMuuto
Product Spec Sheet
Pendant
Aman Kyoto
next project

Aman Kyoto

Wellness Centres
Kyoto, Japan
View Project