Story County Medical Center Outpatient Expansion

Story County Medical Center Outpatient Expansion

Architect
INVISION Architecture
Location
640 South 19th Street, Nevada, Iowa 50201, USA
Project Year
2017
Category
Hospitals
Cameron Campbell, Integrated Studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Climate-Shield Rainscreen Wood Siding SystemMataverde Decking and SidingClimate-Shield® Rain Screen System, Ipe Hardwood Cladding
Linear Box 6 SystemHunter Douglas Architectural USA
Sliding exam room doors - ExamSlide ModelAD Systems
Terra 5 TC 18 Terracotta Rainscreen – Color: LinenCladding Corp.
Reliance Curtain Wall System – 2” Profile – Finish: Clear AnodizedOldcastle Building Envelope
Vertically Folding Operable WallSkyfold Inc.

Product Spec Sheet
Linear Box 6 System
Sliding exam room doors - ExamSlide Model
Terra 5 TC 18 Terracotta Rainscreen – Color: Linen
Reliance Curtain Wall System – 2” Profile – Finish: Clear Anodized
Vertically Folding Operable Wall

Story County Medical Center Outpatient Expansion

INVISION Architecture as Architects

This major 1-story addition to an existing hospital was the result of a new conceptual campus plan for a critical access hospital in Central Iowa. After exceeding the facility’s original capacity, the first step of the refreshed masterplan was the design of a new outpatient clinic, promoting a zoned healthcare campus. All outpatient services including primary care, therapy, rehabilitation, and wellness are consolidated in a state-of-the-art facility focused on quality of care.

 

A unifying precept of the design was to deploy a formally simple diagram as a counterpoint to the existing facility. The wellness/therapy wing is clad in Ipé while the three clinic pods are identified by linen colored terracotta cladding, complementing the existing campus palette but providing a more progressive envelope design. A key component to the project is a new main entrance to the hospital, incorporating a new porte-cochère allowing covered cueing space for multiple vehicles. The new entry is framed by Ipé cladding and accented by glass which emanates light and serves as a beacon for the hospital and the community it serves.

 

The team worked to incorporate large graphics strategically placed at patient destinations and corresponding routes through the addition to assist with wayfinding for the aging, rural patient demographic. The natural exterior materials are extrapolated into the interior through use of travertine tile and natural wood finishes creating a spa-like environment for patients and guests.


Material Used :

1. Mataverde – Climate-Shield Rainscreen Wood Siding System – Species: Ipe (Brazilian Walnut)

2. Cladding Corp – Terra 5 TC 18 Terracotta Rainscreen – Color: Linen

3. Oldcastle Building Envelope – Reliance Curtain Wall System – 2” Profile – Finish: Clear Anodized

4. Hunter Douglas – Linear Box 6 System

5. Skyfold – Vertically Folding Operable Wall – Zenith 48 Model

6. AD Systems – Sliding exam room doors - ExamSlide Model

Project team
University of Applied Sciences Bielefeld
next project

University of Applied Sciences Bielefeld

Auditoriums and Universities
Bielefeld, Germany - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter