Studio for stained glass artist

Studio for stained glass artist

Architect
Studio mxmxm
Location
Bruges, Belgium | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Tim Van de Velde

Studio for stained glass artist

Studio mxmxm as Architects

In 1956, the parents of the current residents built a modern bungalow house on this tree-rich plot designed by architects Jaqcues Pêtre & Jan Tanghe. The plan is conceived on a grid of 1,12 by 1,12 meters consisting of an outer shell of black tarred wooden walls interspersed with large windows and a cantilevered roof supported by 10 steel columns.

photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde

In 2020, the current residents asked Studio mxmxm to design a new studio space on this plot to accommodate a stained glass artist's practice. In harmony with the existing house, a new detached building was erected based on the same grid of 1,12 by 1,12 meters.

photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde

The 4 facades are built in a black-stained wooden framework which also forms the supporting structure of the roof. A glass window runs all along the façade, sometimes high up to catch indirect northern light, sometimes halfway to create intimacy and sometimes all the way day to create a close visual connection to the greenery. The roof is made out of 4 CLT panels that span the entire space and pitch down towards the centre like a ‘butterfly’. On the inside only the structural lines are stained black, the infills between are out of bare wood or glass, creating a graphic pattern reminiscent to the graphics of stained glass windows.

photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde

The existing house achieved maximum freedom and efficiency through a structural logic of 10 steel columns and fixed dimensions. The same building methods were continued in the construction of the new studio space with the latest available wood techniques.

photo_credit Tim Van de Velde
Tim Van de Velde

The wooden structure and roof are completely prefabricated and put together in site. After pouring the concrete foundation plate only 2 days were needed to place these prefabricated wooden elements together which considerably shortens the construction time. This project has been rationally conceived in function of structural freedom and cost efficiency without losing its playfulness.

Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Binderholz Thermoform
2. Flooring: Polyconcrete
3. Doorhandle: FSB model 1005 - black 
4. Roofing: Resitrix EPDM
5. Interior lighting: SLV track lighting

Read story in ItalianoDeutschEspañolFrançais and Português

Project Credits
Architects
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
DoorhandleFSB
ThermoformBinderholz GmbH
EPDMResitrix
Track lightingSLV
Product Spec Sheet
Doorhandle
Model 1005 by FSB
Thermoform
EPDM
Track lighting
by SLV
Featured Projects
Latest Products
News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More