TEL HI Childcare Center

TEL HI Childcare Center

Architect
ZGF Architects LLP
Location
San Francisco, CA, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Nurseries
Garrett Rowland
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
CarpetInterface
Interior LightingTech Lighting
Element 3" Adjustable downlight, Bulle Pendant
Mosaic TileCasamood by Florim Ceramiche S.p.A.
Neutra
LightingFocal Point
Focus Wall Wash
PendantsGraypants
Scraplights
Custom Wall ProtectionKoroseal
Fusion FRP

Product Spec Sheet
Interior Lighting
Element 3" Adjustable downlight, Bulle Pendant by Tech Lighting
Mosaic Tile
Lighting
Focus Wall Wash by Focal Point
Pendants
Scraplights by Graypants
Custom Wall Protection
Fusion FRP by Koroseal

TEL HI Childcare Center

ZGF Architects LLP as Architects

Children, parents, and staff entering the new childcare center for a confidential client in San Francisco’s Mission Bay neighborhood are transported from a concrete urban environment to an imaginative and sensory-rich world.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

The four-classroom facility serves infants to pre-kindergartners in a space that encourages exploration and discovery inside the city limits. Operated by TEL HI, a leading nonprofit focused on serving San Francisco communities, the childcare center opened in early 2021.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

The design team leveraged best practices from childhood development research to inform a simple design framework for the facility. Children are encouraged to learn through play, connect with their environment through the senses, and allow their imaginations to flourish. Layered natural materials create organic moments for sensory play and learning. Hand-crafted millwork inspires delight, and a continuous connection to the surrounding Bay Area outdoors offers opportunities for growth and adventure—highly valued qualities in the city’s dense urban setting.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland
photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

Abstract geometric shapes throughout the facility recall animals native to Northern California. Each of the four classrooms is identified by custom, animal-inspired signage and large door portals that signify transition into a teacher-focused space. Inside, natural materials and daylight-infused layouts keep the perspective on the child experience.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

A custom millwork installation in the public entryway addresses multiple needs—providing acoustics, supporting lighting, and supplying additional storage while integrating subtle elements of discovery and play. The upper millwork ribbon grows into a “tree” punctuated by globe pendant lights that create a sense of wonder.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland
photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

The childcare center’s urban setting also required a new approach to connecting kids and teachers to the outdoors. The 4,300 SF outdoor play area provides separate, age-appropriate play areas for infants and toddlers and evokes the setting of San Francisco’s Wharf and marine architecture. The custom-designed wooden play structure highlights natural materials within a nautical theme.

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland
photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

Team:
Architect: ZGF Architects
General Contractor: Truebeck
Childcare Operator: TEL HI
Photographer: Garrett Rowland

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

Materials used: 

Carpet: Interface/ Human Nature Carpet tile
Rubber Flooring: Noraplan/ Environcare 3mm sheet rubber
Markerboards: McGrory Glass/ Magnetic Glass Markerboards
Custom Wall Protection: Koroseal/ Fusion FRP wall panels
Countertops: Dupont Corian/ Solid Surface
Countertops: LG/ Hi-Macs Solid Surface
Custom Millwork: Mission Bell Manufacturing
Custom Acoustical Ceiling Clouds: AcouFelt/ AP24
Lighting (Decorative): Graypants/ Scraplights Pendants
Lighting (Decorative): Tech Lighting/ Bulle Pendant
Lighting: Finelight/ Recessed Linear
Lighting: Lightolier/ Recessed Downlight
Lighting: Focal Point/ Focus Wall Wash
Lighting: Tech Lighting/ Element Downlight
Mosaic Tile: CasaMood/ Vetro Neutra
Glass Hardware and Door Systems: CR Laurence
Furniture: Community Playthings
Upholstery: Design Tex/ Beguiled By The Wild Upholstery
Plumbing Fixtures: Kohler
Shelving Systems: Rakks

photo_credit Garrett Rowland
Garrett Rowland

Read story in ItalianoEspañolFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More