Tenhachi House

Tenhachi House

Architect
.8 Tenhachi Architect & Interior Design
Location
Tokyo, Japan
Category
Apartments
Akihide Mishima

Tenhachi House

.8 Tenhachi Architect & Interior Design as Architects

This is a renovation for our own apartment in Kanagawa.

.8 (TENHACHI) Architect & Interior design reconfigured the layout of the 67-square-meter property, creating one big open space with two open box spaces. The concrete ceiling and beams are left exposed throughout, contrasting with the white walls and furniture doors that have been added. None of the walls reach the ceiling, which allows us to seethat the new infill pieces are different from the structure of the original concrete.


Except for the Toilet, all the spaces are connected. Two added boxes open to the main connected space. We think that there are bothpublic behaviors and private behaviors in a house. These two boxes play the role of a gentle connector.

The lower level of the white box is a bedroom with a hidden atmosphere,made intimate by a floor level 50mm lower than the living room. The upper level is the ladder-accessed kids-space, special for childrenthanks to the low ceiling height and scale.


Wood flooring surrounds the wooden box, and the angled lines continue into the wall. This box contains the Bathroom, Basin, and Washing spaces, with big openings to the living room. White curtains are the only soft material, installed for privacy.Viewed from the Living Room, the interior of this box appears as a three-dimensional frame. The Bathtub and Rain Shower are at center stage, brightened by the backing of white hexagonal tiles.


 At the heart of the Living area is a 4.5m long table, made of Japanese cedar (sugi). This central table hosts many functions, acting as the kitchen, dining, workspace, and kids’ drawing space. The table is not divided by functions, but instead gently connects them. Daily family situationstake place here, and when people gather for parties, this transforms into a 20 seat common table. 

COURT OF JUSTICE
next project

COURT OF JUSTICE

Courthouses
Hasselt, Belgium - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter