Terrence Donnelly Health Sciences Complex

Terrence Donnelly Health Sciences Complex

Architect
Kongats Architects
Location
3359 Mississauga Rd, Mississauga, ON L5L 1C6, Canada
Project Year
2011
Category
Universities
Shai Gill

Terrence Donnelly Health Sciences Complex

Kongats Architects as Architects

The Terrence Donnelly Health Sciences Complex at the University of Toronto Mississauga accommodates teaching and research facilities for the new medical school to be based at the Mississauga campus. The campus is known for the intimate relationship it has with its beautiful natural setting and its forward-thinking design.


The functional programming of TDHSC supports three primary user groups: the new Mississauga Academy of Medicine, the Department of Biomedical Communications and the Department of Anthropology and Forensics. The program at TDHSC includes video conference-ready lecture theatres, classrooms, seminar rooms, faculty and administrative offices, and instructional and research laboratories.


Each of the three user groups has very distinct space, adjacency and identity requirements. A series of stacked ‘boxes,’ where each ‘box’ shrinks or enlarges from floor to floor to best facilitate desired program adjacency requirements while maximizing views and access to daylight. The outdoor spaces created between the stacked ‘boxes’ accommodate accessible terraces overlooking gardens of indigenous planting. The teaching, office spaces and laboratories float in greenery.


TDHSC is situated on sloped terrain rising up from the outer campus Ring Road, and will landmark the entrance to a future proposed Academic Quad. The shifting floor plates of TDHSC accentuate the soft landscape to the east south and west while the building’s north face, in its vertical uniformity, will provide a formal façade to the Academic Quad. The faceted stainless steel façades capture both natural and ambient artificial light ensuring its landmark presence is articulated 24/7.


The configuration of the stainless steel panels is determined by an arithmetic sequence of angles 15-30-60-90 that imposes both a varied appearance to the cladding that acknowledges the Campus’ admired natural setting and strategically minimizes solar gain at the glazed areas. The reflective properties of the stainless steel panels and their configuration also has a bioclimatic benefit; in the summer solar heat is deflected from the building envelope and in the winter the warm air trapped within the panels provides an insulating blanket of tempered air around the building envelope.


In keeping with the University of Toronto’s mandate for sustainable building, the Health Sciences Complex has been designed for LEED Gold certification. Significant sustainable design features are as follows:


• The TDHSC will be provided with direct access to public transit. In the future the existing surface parking on the north portion of the construction site will be eliminated and replaced by the proposed Academic Quad.


• The TDHSC is serviced by a central district energy plant eliminating the requirement for independent boilers, chillers and cooling towers. The district energy source reduces both the physical and carbon footprint of the building and the noise levels associated with exterior cooling tower on a site designated as the campus’ principal public realm.


• The University of Toronto Mississauga Campus is situated within the Credit River watershed. The University has demonstrated a commitment to effectively managing storm water run-off to the Credit River through a series of retention ponds. The TDHSC’s storm water management design will further minimize the building’s impact on the existing storm water infrastructure by the employment of vegetative roofs to control storm water run-off and storm water cisterns to utilize gray water for all washrooms.


• The TDHSC will be constructed of building materials where the post-consumer and post-industrial recycled content exceeds 15%. The project will also divert more than 75% of its construction waste from landfill sites to recycling facilities.


• The TDHSC’s exterior envelope is designed as a dual skin system; an insulated and water tight primary skin and a independent second outer skin to reduce heat gain utilizing stainless steel panels to reflect heat and exterior louvers to shade glazed areas.


• The TDHSC’s individual floor plates are proportioned to ensure all permanently occupied offices are provided with operable windows for natural ventilation. All lecture theatres, classrooms, labs, seminar rooms and public corridors have access to direct or borrowed natural light.


• All occupied spaces will be provided with have individual lighting occupancy sensors and controls.


• All occupied spaces will be provided with individual heating and cooling controls.


• The TDHSC is equipped to reclaim heat from all mechanical exhaust air systems including lab exhaust air.


Kongats Architects Project Team Design and Project Architect Alar Kongats Project Manager Danielle Lam-Kulczak Project Team Philip Toms, David Sasaki, Sukie Leung, Alessia Sopplesa, Dieter Janssen, Andrea Ling, Tyler Walker, Derek McCallum, Eric Van Ziffle


Consulting Team Structural Halsall Associates Limited M & E Crossey Engineering Ltd. Laboratory Watson MacEwen Teramura Associates Landscape Corban and Goode Civil MGM Consulting Inc. Audio Visual Engineering Harmonics Code Randal Brown & Associates Ltd. Cost A.W. Hooker Commissioning HFM Building Envelop Brook Van Dalen & Associates Limited


Project Manager PMX Inc. (for the University of Toronto)


Contractor Harbridge + Cross Limited


Suppliers Cladding Semple Gooder Glazing Alumicor Limited / Westmetro Glass / Pilkington Formwork Hardrock Forming Millwork Cancian Bros. Limited


Photos Shai Gill


Awards 2012 Governor General Medal in Architecture 2012 Ontario Association of Architects Design Excellence Award Best of Show 2012 Ontario Association of Architects Design Excellence Award 2010 Canadian Architect 2010 Award of Merit

Project Credits
Extension for Gebr. Heinemann headquarters
next project

Extension for Gebr. Heinemann headquarters

Offices
Hamburg, Germany - Proposed in 2013
View Project