The Barn house in New York

The Barn house in New York

Architect
Sigurd Larsen – Design and Architecture
Location
Diamond Point, United States | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Copyright - Sigurd Larsen

The Barn house in New York

Sigurd Larsen – Design and Architecture as Architects

The idea of working with repeated motifs of a barn gable is inspired by the American painters Charles Sheeler and Andrew Wyeth. Sculptural monoliths of barns are oriented according to the sloping landscapes giving interesting compositions where many volumes in various directions can be seen as a layered additive structure.


The house is located in an ensemble of vernacular saddle roofed barns gradually extended and added over the last 200 years. The new extension of the main house continues building on an unplanned system of diversely oriented volumes on a sloping meadow.


It contains a large open sleeping space overlooking a clearing in the forest, a bathroom as well as a connecting room used for storage of books from floor to ceiling. The lower level accessed from the outside contains a working space with bath and a utility room.


Each element of the new extension - the building itself, the connector, the deck and the ramp - is given an individual orientation following the existing logic of the old surrounding buildings. Every window is carefully positioned to frame a specific view of the landscape or the surrounding old barns. This way all buildings old and new are directed by the sloping landscape, views and sunlight.


The cedar wood facade is sealed in a local traditional manner by burning the wood until the surface turns black. The result is a lively texture that changes color during the day from a deep monochrome black to a silver grey reflecting the sunlight.

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira
17 Jan 2022 Sponsored Articles
JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira

*Explore these topics and more in SketchUp’s webinar series about connected design workflows f... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More