The Bund Finance Centre

The Bund Finance Centre

Offices
Shanghai, China
LAURIAN GHINITOIU

The Bund Finance Centre

Foster + Partners as Architects

20-Oct-2017 Shanghai waterfront gets an upgrade with Foster + Partners and Heatherwick Studio’s new Bund Finance Centre The Bund Finance Centre – a major new mixed-use development jointly designed by Foster + Partners and Heatherwick Studio – is set to revitalise Shanghai’s waterfront. Occupying a prominent site on the Bund, the buildings define the 'end point' to Shanghai's most famous street. The 420,000-square metre masterplan is highly permeable for pedestrians, with the design conceived as a point of connection between the old town and the new financial district. Inspired by this urban context, two 180-metre landmark towers are placed in the south of the site, while the buildings facing the waterfront are staggered in height and relate in scale and rhythm to the grand nineteenth-century landmarks along the Bund. At the heart of the scheme is a flexible arts and cultural centre, home to the Fosun Foundation, which combines exhibition and events halls with a performance venue, inspired by the open stages of traditional Chinese theatres. Gerard Evenden, Head of Studio and Senior Executive Partner, Foster + Partners commented: “The Bund Finance Centre creates a pivotal connection between the old town and the new financial district. Developing the massing strategy for the buildings was an interesting challenge, in terms of relating to the context of old and new architecture, reflecting the scale of the waterfront and the character of the historic quarters.” Thomas Heatherwick, Founder of Heatherwick Studio, said: “The opportunity to make something new in this prominent location that had formerly been the river gateway to Shanghai’s Old Town was extraordinary. With a project that would create 420,000 square metres of space, we felt a great duty to look for fresh ways to connect with China’s amazing built heritage and make a meaningful public place for thousands of people to work and come together. Influenced by the materiality and scale of the existing historic buildings along the Bund we have built a series of simple office, shopping and cultural buildings that combine high performance glazing systems with hand carved stone building frames. These structures in turn surround new public spaces and speak to the heritage of the historical Bund buildings.”


The 420,000-square-metre development of eight buildings combines premium offices with a boutique hotel, a cultural centre and a wide variety of luxury retail spaces, all arranged around a landscaped public plaza. The retail spaces are vertically layered with boutiques, concept stores for international brands, a luxury shopping mall and restaurants. A palette of crafted stone and bronze details gives the buildings a jewel-like quality. The edges of each volume are made of richly textured, hand-crafted granite and become slimmer as they rise, giving the impression of solidity at the base and transparency at the top. The social focus of the scheme is the cultural centre, conceived as a platform for international arts and cultural exchange, as well as a place for brand events, product launches and corporate functions. The building is encircled by a moving veil, which adapts to the changing use of the building and reveals the stage on the balcony and views towards Pudong. Developed in collaboration with local engineers Tongji University, the façade is a veil organised along three tracks and made up of layers of 675 individual magnesium alloy ‘tassels’ – a reference to the traditional Chinese bridal headdress. The tassels range in length from around 2 metres to 16 metres so that as each track independently moves, the veil rotates with the tassels overlapping and producing different visual effects and levels of opacity. “The cultural centre is an optimum blend of craft and technology. It is inspired by traditional Chinese weaving, while incorporating the latest cutting-edge technology that helps withstand earthquakes, typhoons and severe weather. Its unique form provides a memorable and extraordinary experience for visitors, while the illuminated stage and the motion of the moving veil creates a unique backdrop to the theatre of city life,” added Evenden.


10-Dec-2013 Designs revealed for Bund Finance Centre, under construction in Shanghai Bund Finance Centre (BFC) is a prominent new mixed-use destination in Shanghai designed jointly by Foster + Partners and Heatherwick Studio. The 420,000-square-metre development of eight buildings includes two 180-metre landmark towers, and combines premium ‘grade A’ offices with a boutique hotel, an arts and cultural centre and a wide variety of luxury retail spaces, all arranged around a generous landscaped public plaza.


Occupying a prominent site on the Bund, the buildings define the 'end point' to Shanghai's most famous street. The masterplan is highly permeable for pedestrians, with the design conceived as a point of connection between the old town, the Bund and the new financial district. Inspired by this urban context, two landmark towers are placed in the south of the site, while the buildings facing the waterfront are staggered in height and relate in scale and rhythm to the grand nineteenth-century landmarks along the Bund. The scheme brings together premium office space for international headquarters and a unique ‘corporate mansion’ – an elite networking platform for business partners and VIPs. A boutique luxury hotel provides a glamorous new destination on the Bund. The retail spaces are vertically layered with boutiques, concept stores for international brands, a luxury shopping mall and Michelin-starred restaurants. A palette of crafted stone and bronze details gives the buildings a jewel-like quality. The edges of each volume are made of richly textured, hand-crafted granite and become slimmer as they rise, giving the impression of solidity at the base and transparency at the top. At the heart of the scheme is a flexible arts and cultural centre, which combines exhibition and events halls with a performance venue, inspired by the open stages of traditional Chinese theatres. The centre is conceived as a platform for international arts and cultural exchange, as well as a place for brand events, product launches and corporate functions. The building is encircled by a moving veil, which adapts to the changing use of the building and reveals the stage on the balcony and views towards Pudong.


David Nelson, Head of Design, Foster + Partners: “The project has given us an exciting opportunity to create a glamorous new destination, as well as a new series of spaces that create a major addition to the public realm, right in the heart of historic Shanghai.”


Thomas Heatherwick, Heatherwick Studio: “Sitting at the gateway to Shanghai’s Old Town, on the river bank where boats would arrive from the rest of the world, this is an extraordinary site which stood unoccupied for many years. In filling this last empty site on Shanghai’s famous Bund, the concept is inspired by China’s ambition not to duplicate what exists in the rest of the world but to look instead for new ways to connect with China’s phenomenal architectural and landscape heritage.”

Project team
Collaborating Architect and Environmental Engineer
Los limoneros - house over a garden
next project

Los limoneros - house over a garden

Private Houses
Marbella, Spain - Build completed in 2014
View Project