Alliander HQ

Alliander HQ

Architect
RAU
Location
Duiven, Netherlands
Project Year
2015
Category
Offices
Stories By
RAU

Fokkema & Partners Architecten B.V.

SCHÜCO
Marcel van der Burg
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersLoncClip-board Picnic [H75cm, W220cm]
ManufacturersSCHÜCO
SkylightsCeno Tec
Steel ConstructionCSM
Glass FaçadeDe Groot en Visser
wooden facadeDe Groot Vroomshop

Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Skylights
Steel Construction
by CSM
Glass Façade
wooden facade

Alliander HQ

RAU as Architects

The new head office for the energy grid company Alliander in Duiven (The Netherlands) was recently inaugurated. RAU architects is responsible for the renovation of the existing buildings and the extension, which will house 1550 workers. This is the first renovation project in The Netherlands to obtain the BREEAM-NL outstanding sustainability certificate.


Interconnectivity was the main principle for the design and applies for all its parts and works on all levels. The existing buildings, which were composed of different blocks, are respected and integrated into the new design: up to 83% of the existing constructions remain. A large atrium covered by an iconic roof connects the six different volumes visually, programmatically as well as logistically, and creates an “in between” space where employees and visitors can meet. Large skylights are placed on the curved roof in order to increase the amount of daylight in the atrium and the façade is fully built of glass, creating a strong link with the landscape, contributing to a healthy and inspiring workspace.


The facades of the existing buildings are maintained, including the windows, and a “skin” is attached to them, improving the insulation value, avoiding heat losses and reducing the energy demand. On the sides, which are oriented towards the atrium, larger windows, which can be opened, are placed, creating a close visual relation with the atrium and allowing natural ventilation.


Efficiency and effectiveness are guiding principles throughout the design. In intervention, material use, footprint, costs and burdening of the environment. In return, functionality, comfort, innovation, identity and a positive impact on society are achieved.


Circularity Circularity has been an integral part of the design in many ways: respecting the majority of the existing constructions, using waste wood for the facades, reusing the concrete from the parts which were demolished, reusing the steel construction for the extensions of the buildings, recycling the asphalt from the existing roofs, reusing the existing toilets and ceiling plates and converting the existing doors into new furniture, amongst other things. The metal structure from the roof is designed with the help of a roller coaster construction group, minimalizing its weight, thus reducing the unnecessary use of raw materials and allowing disassembly for later reuse. A “raw material passport” is made in order to assure the reuse of all the materials in the future. This document contains information on all the raw materials, which are added during the renovation, the new installations, and the existing materials which where already there. It includes information about who has handled the materials, where they were temporarily stored and ways in which they can be reused.


Energy positive The building complex provides more energy than needed, which can be used by “neighbors” in the surroundings through the Smart Grid, starting a Green Alliance in the community. The design of the building optimizes the use of energy, the design of the roof stimulates natural ventilation, and the atrium becomes a “second skin” for the closed volumes, creating an in between climate.


Thanks to the use of solar panels and underground water for thermal storage, it is also CO2 neutral. The solar panels are placed in the parking as shading and protection for the cars, giving them a double function. Since these were placed first, it was possible to achieve an energy positive building site for the first time in the Netherlands.


The consortium for the Design & Build of Alliander in Duiven consists of Rau Architecten, VolkerWesselsVastgoed, Fokkema& Partners, Innax, Kuiper Compagnons, Van Rossum R.I., Boele&vanEesteren, Homij and Turntoo.

Liander

Fokkema & Partners Architecten B.V. as Interior Architects

The first renovation project in the Netherlands to obtain a BREEAM-NL outstanding sustainability certificate, up to 93% of all materials used in this building are reused. In this way, building actually becomes resource depot.

Circularity is an integral part of this design in numerous ways: respecting the majority of the existing constructions, using waste wood for the facades, reusing the concrete from the parts which were demolished, reusing the steel construction for the extensions of the buildings, recycling the asphalt from the existing roofs, reusing the existing toilets and ceiling plates and converting existing doors in into new furniture amongst other things.

The metal structure for the roof was designed with the help of a roller coaster construction group, minimizing its weight and thus reducing the unnecessary use of raw materials.

Alongside this, a ‘raw material passport’ was made in order to assure the reuse of all the materials in the future. This document contains information on all the raw materials which were added during the renovation and the new installation, as well as the existing materials which were temporarily stored and ways in which they can be reused.


More from the Manufacturer:


The transformation of the business park of energy grid company Alliander provides a strategy to revive seemingly outdated real estate: To umbrella several existing buildings with a roof, creating both extra indoor space, as well as a “greenhouse” which allows the office to obtain a positive energy balance. The buildings are then interconnected by walkways.


Outfitting the walkways with features like a coffee bar, lounges and (flex) workstations makes the publicly accessible atrium the ultimate place for connection and the beating heart of the building. Up to 93 percent of all materials are part of a circular model: the building is actually a resources depot. Thanks to creative solutions from the entire consortium in collaboration with employees of Alliander, 80 percent of these resources are reclaimed materials. Moreover it is the first renovation to obtain a BREEAM-NL outstanding certificate.


To house laboratories, workshops, technical training centres and offices, the existing building interiors were completely remodeled; with re-use of existing Casco elements, furniture and ceiling plates. Each floor is accessed from the atrium and visible for all user groups to encourage interaction. Entire office floors are arranged according to a type of activity - the workshop for collaboration, the library for concentrated working and the 'classic' office space. One of the advantages is that the interior can be adapted to changing needs with limited interventions.


Fokkema & Partners was responsible for the design of the circular interior in the consortium VolkerWessels Vastgoed with Rau Architects, Boele&vanEesteren, Innax, Kuiper Compagnons, van Rossum Raadgevende Ingenieurs and Turntoo.

Alliander Duiven

SCHÜCO as Manufacturers

Invitation to the public The recently transformed housing of Dutch energy provider Alliander is build and designed to invite the public to take part into the discussion finding solutions for social issues as well as inquiries to society themes. How do we care our environment, how to save energy ans save minerals. Alliander takes the lead to search for new energy sources, to guide the public in the transition that takes place in the way of thinking and acting. The consortium behind the complete transforming process as well as the us and maintenance for the next 15 years did not had BREAAM Outstanding as a goal. But at the end of the story, they achieved this high sustainable level by clever watching and thinking over and over again to find just the last couple of credits. At last, after a long period of preparation the new building shows a spectacular designed interior where a form of New Working has hit the bulls eye. This comes together with the dramatic shaped roof and high transparent façades. The design by RAU architects from Amsterdam of the circular accomodation of Alliander is in a perfect balance within its surroundings, where it is all about people.


Share or Add Alliander HQ to your Collections
30 St Mary Axe
next project

30 St Mary Axe

Offices
Build completed in 2004
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter