The Caveman
João Morgado

The Caveman

Tiago do Vale Architects as Architects

Having as a starting point a shoe store built in the late 90’s, this new commercial space -which targets a very specific (and demanding) market with a wide range of products- required a project designed to have great flexibility in the presentation of the products, generate a space with a strong, recognizable and repeatable image, while achieving it at a very low cost.


The pre-existent drywall false ceiling was demolished and the wallpaper on the walls removed. Lifting the degraded floating floors revealed a concrete subfloor in great condition. A concrete column was hidden behind four floor-to-ceiling mirrors.


Returning the space to its most raw characteristics exposed its most strong features: a rediscovered ceiling height and a phenomenal transparency to the street.


To achieve the store’s goals, the approach had to be very pragmatic, based on a simple gesture that could organize the space in its entirety and resourcing to cost-effective solutions that wouldn’t require expensive finishes or maintenance.


The resulting design is an ode to the value of the materials as they are: their frankness, their natural image and their intrinsic qualities.


The exposed ceilings, perimetral walls and infrastructures are painted black, toning down their presence in the background.


A large “U” shaped surface warmly embraces the visitors, serving as the product showcase and, through its deconstruction, designing the store counter.


The yellow cement wood boards are perforated in a pattern that allows the product display area to be infinitely reconfigured with sucupira wood pegs -serving both as shelves and hangers. There are minimal cuts to the boards and no leftovers.


These boards are supported by a galvanized steel structure that reinforces the “U” shape and deemphasizes the irregular perimeter of the store behind it.


The geometry of this plane relates to the perimetral walls in such a way that it allows for a dressing room, storage and working spaces behind it.


Hanging from steel cables, along one of the glass store sides, there are four displays, constructed from the same cement wood boards and galvanized steel profiles used before.


All in all, the entire store is composed by four materials, in their raw, pure state: pre-existent concrete, cement wood boards, galvanized steel and wood.


With great simplicity it was possible to produce a very rich, complex space. Though each part may appear crude when regarded individually, their ensemble results in a welcoming place of great warmth and finish, defined by the qualities of the honest, exposed materials, the carefully crafted details, its wonderful transparency and its extremely judicious lighting.


TECHNICAL SHEET


PROJECT NAME The Caveman ARCHITECTURE Tiago do Vale Architects ARCHITECTURE TEAM Tiago do Vale, Maria João Araújo, with Adele Pinna, Camille Martin PROJECT YEAR 2016-2017 PROGRAM Retail LOCATION Ponte de Lima, Portugal CLIENT The Caveman CONSTRUCTION ARU, Arquitectura e Reabilitação Urbana CONSTRUCTION YEAR 2017 CONSTRUCTION AREA 667 ft2 (62 m2) RETRO FURNITURE Vintage Alternative Store PHOTOGRAPHY João Morgado

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
10 public buildings that rely on natural ventilation
22 Feb 2024 Specification
10 public buildings that rely on natural ventilation

The climate emergency necessitates an approach to architecture that looks at all aspects of a buildi... More

Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
16 Feb 2024 News
Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification

Paris-based Studio Razavi Architecture has completed 93 Petit, a residential apartment building in t... More

Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich
15 Feb 2024 Detail
Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich

Swiss architectural practice Itten+Brechbühl AG (IB) has completed the “Sporthallenp... More

25 best architecture firms in Dubai
14 Feb 2024 News
25 best architecture firms in Dubai

Innovation and futuristic vision define architecture in Dubai. The city's skyline, a panorama of tow... More

B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders
14 Feb 2024 News
B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders

Wielerdroom Heusden-Zolder is a multifunctional sports complex with a 250-meter indoor cycling track... More

10 workplaces that use sandwich panels in their construction
13 Feb 2024 Specification
10 workplaces that use sandwich panels in their construction

A sandwich panel is a construction material that is typically made up of three layers to form a comp... More