The House for Contemporary Art

The House for Contemporary Art

Architect
F.A.D.S
Location
Fukui Pref., Japan | View Map
Category
Private Houses
Hiroshi Ueda

The House for Contemporary Art

F.A.D.S as Architects

Ryumei Fujiki and Yukiko Sato/F.A.D.S designed this home for an art appreciator and amateur artist who wanted a “house like an art museum.” Planned with careful consideration for air circulation as well as for the harsh, snowy climate of the Japan Sea coast, the structure is composed of white boxes of varying scale that frame spaces like pictures.


Seamless Spatial Composition You can circulate through the spaces in this home looking at the owner’s collection of artwork just as if you were passing through galleries in a museum. The structure fulfills the client’s request that passersby not be able to see inside, while also letting in fresh air and sunlight and achieving a well-sequenced, multi-layered spatial composition. Although the home is made up of a number of cubes of different sizes, we tried to create a structure that was as seamless as possible, with the spaces forming a single connected unit. In addition, the client wanted to be able to draw in both the garden and the studio, so we included a courtyard that could be accessed directly from the north-facing studio.


Client’s Collection It goes without saying that our top priority was fulfilling the client’s wishes. We began by measuring the many works of art that the client had created and collected over the years. Next, we held a number of planning meetings to discuss where to display each work of art, among other issues. For instance, we determined the height of the living room ceiling based on the wall size that could accommodate a painting measuring over 1.5 x 1 meter. In addition to the art collection, the client also has a large number of old records, mostly jazz. It was important for us to figure out a way to display them so their jackets would appear to best advantage.


Response to the Environment (Nature)


We considered very well the response to and interaction with the environment. The first thing was dealing with the snow. In regions with heavy snow, the shape of the roof is very important. Many homes are built on the assumption that someone will shovel the snow off the roof, but that’s a lot of heavy work, and dangerous. Our initial proposal was for a budget-conscious, wood-framed structure with a gently-sloping roof that would naturally shed snow. In the end, however—and in part because of the client’s input—we decided on a flat roof with no parapet that would stay relatively snow-free because of wind action.


Our second challenge was coming up with a plan that would create good airflow within the structure. To encourage natural ventilation, we created a temperature differential by designing two gardens, one on the south side that would warm up easily, and one on the north side that would remain cool. This is a traditional design method used in Kyoto townhouses (Please see the attached images).


Our Philosophy In this project, our first priority was fulfilling the client’s wishes, but we don’t believe the architect’s role stops there. Architects must also respond to various societal problems with bold imagination. For example, we need to fundamentally rethink architectural practices in response to the world’s worsening environmental problems. We are looking to nature, or natural systems, for hints as to how to do that. It’s not simply about finding clever ways to reduce energy use, but rather about architecture itself growing closer to nature. It’s impossible to fully realize this ideal in a single project, but what we hope to do in our future work is to steadily experiment with a variety of approaches, and through that process to approach a new kind of architecture.

Project Credits
Lone Madrone Residence
next project

Lone Madrone Residence

Private Houses
Orcas Island, WA, USA
View Project