The House In Mishref

The House In Mishref

Architect
Studio Toggle Architects
Location
Al Mishref, Kuwait | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Joao Morgado

The House In Mishref

Studio Toggle Architects as Architects

Introduction

The house in Mishref is home to two brothers and their families with their varying lifestyles and needs for privacy and open spaces. An introverted composition of two separate living units grouped around an internal courtyard, the house is an interpretation of the traditional courtyard house.

 

Presenting a clean and serene façade to the street, the resulting massing manifests as a white monolithic volume poised elegantly on top of a stone cladded podium. Rhythmic arrangement of louvered windows across the façade softens the volume by lending it a sense of lightness.

 

Site and context

The site is located in Mishref, a suburb of Kuwait City comprised mostly of 2-3 story detached houses. The demographic is mostly Kuwaiti and the neighborhood values privacy and quietness. The harsh desert sun in one of the hottest cities in the world sees ambient temperatures rise up to 50 degrees Celsius regularly during the summer. Dust storms are also a regular phenomenon that dictates the planning and construction strategies in the area.

 

A quick survey of existing buildings in the surroundings reveals the following insights:

  1.       Climate controlled internal spaces are preferred more than open outdoor or semi outdoor spaces.
  2.       Maximizing the internal built spaces dictates that windows on the perimetric walls become the only source of natural daylight.
  3.       Privacy concerns results in most of these perimetric windows being closed most of the time, resulting in dark and unhealthy interiors.
  4.       Lack of internal social spaces. 

The challenge was to address these concerns and define optimized design strategies without escalating the budget.

 

The courtyard and the fountain

The house is organized around an internal courtyard cutting across all the floors. The U-shaped volume faces this courtyard in an Omani stone clad skin. The courtyard and the void results in an inward-looking typology that can benefit from maximum diffused daylight without compromising on privacy. The house, thus, opens up towards the interior featuring a private courtyard lined with citrus trees and a sculptural fountain reminiscent of the gardens from the Moorish Alcazars.

 

Circulation loop or social space?

The 4-story courtyard and void presented a question of human scale as well as connectivity between the living units facing each other. A large suspended stair is key to an architectural promenade that sweeps through all the floors, offering vantage points and ease of access.

 

The Palette

The interiors of the house features a simple palette of ethereal white and natural woods. The straight and minimal lines of the massing is offset with the sleek curves of spiral staircases. The furniture is carefully chosen and boldly contrasted against the serene ambience. The calming sound of the water and the diffused light filtered through the louvered windows make this house an oasis of tranquility in this busy Kuwaiti suburb. 

Read story in ItalianoDeutschEspañolPortuguês and Français

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Ceiling LampMoooi
Furniture and decorative lightingMena Casa
Furniture and decorative lightingNatuzzi
Product Spec Sheet
Ceiling Lamp
by Moooi
Furniture and decorative lighting
Furniture and decorative lighting
by Natuzzi
Featured Projects
Latest Products
News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More

10 contemporary washbasins displaying stunning volumes in hotel interiors
27 Nov 2022 Specification
10 contemporary washbasins displaying stunning volumes in hotel interiors

No matter the project typology, washrooms or bathrooms are intimate spaces. In current times, the fu... More

Top 10 office side tables
24 Nov 2022 Specification
Top 10 office side tables

Successful office side tables are versatile and functional to meet the many demands of working space... More

House on the Vineyard by arcari cimini architettura reinforces a historical identity while modernizing the existing built fabric
23 Nov 2022 News
House on the Vineyard by arcari cimini architettura reinforces a historical identity while modernizing the existing built fabric

In a small historical centre next to a micro-urban vineyard in Frisa, Italy, this house and its anci... More

Ogindan Dandan House by SML accommodates multi-generational living within a dynamic brick volume
23 Nov 2022 News
Ogindan Dandan House by SML accommodates multi-generational living within a dynamic brick volume

In a quiet residential area of Seochon, Seoul, the Ogindan Dandan House by SML sits at the edge of a... More

Santa Clara 114 by Atelier Cento e Vinte e Seis captures the spirit of a traditional palatial building in coexistence with a vibrant Portuguese street market
22 Nov 2022 News
Santa Clara 114 by Atelier Cento e Vinte e Seis captures the spirit of a traditional palatial building in coexistence with a vibrant Portuguese street market

Located on the riverside of Lisbon’s historic centre, Santa Clara 114 is a discreet palatial b... More

Laxe House celebrates shared space and Spanish courtyard living
22 Nov 2022 News
Laxe House celebrates shared space and Spanish courtyard living

Situated on a long and narrow parcel measuring 46-meters in length, Laxe House in Lugar de Laxe, Spa... More