The Massey Tower Sales Centre

Cecconi Simone as Interior Architects

The Massey Tower takes its name and interior-design inspiration from Massey Hall, completed in 1894 and cherished today as one of Toronto's premier live-music venues.


Integrating the adjacent, historically-designated Canadian Bank of Commerce Building into its base, the 432 m² sales centre harmonizes period and contemporary interior design, preserving heritage elements in situ while extending them with new ones. This sensitive intervention maintains the former bank’s Beaux-Arts integrity while relating it to its present-day function and audience.


Photography by Ben Rahn / A-Frame Studio

Massey Tower

Hariri Pontarini Architects as Architects

The design of the 60 storey Massey Tower condominium makes inventive use of its small, constrained site containing the historic Canadian Bank of Commerce building. Vacant since the 1980s, the heritage bank restoration will refresh the façade and preserve the interior’s plaster mouldings and circular mosaic floor. The available site for the project was decreased by the donation of land to legendary concert venue (and namesake of the development) Massey Hall, located at the northeastern edge. Ideal for a residential development, the project is located steps from the Queen subway station, across the street from the Eaton Centre shopping mall, and close to the Financial District and Ryerson University.


The fritted glass and sculpted ribbon balconies of the new development’s point tower will serve as a backdrop to the architecturally significant 1905 bank building. Deviating from a typical box-like design, the tower’s upper floors are angled to accommodate the helicopter flight path of nearby St. Michael’s Hospital. Because of the site constraints, parking is accommodated aboveground behind a frit-glass screen. The parking levels save space by using a vehicle elevator instead of ramps. An airy glass retail pavilion animates the street, and gives open space to the public realm through its narrow footprint and setback from the sidewalk. The project received four 2013 BILD awards including Project of the Year – High-Rise and Best High-Rise Building Design.

Share or Add The Massey Tower to your Collections
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersFlosZeppelin
Product Spec Sheet
Manufacturers
Maison de Maître
next project

Maison de Maître

Private Houses
Gent, Belgium
View Project