Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersZinCo GmbH
VentilationKlimodan
FaçadesNettoperforering
CarpenterPPE Enterprise
WINDOWSSA Facades

Product Spec Sheet
Manufacturers
Ventilation
Façades
Carpenter
WINDOWS

The Mountain

BIG - Bjarke Ingels Group as Architects

How do you combine the splendours of the suburban backyard with the social intensity of urban density?


The Mountain is the 2nd generation of the VM Houses - same client, same size and same street. The program, however, is 2/3 parking and 1/3 living. What if the parking area became the base upon which to place terraced housing - like a concrete hillside covered by a thin layer of housing, cascading from the 11th floor to the street edge? Rather than doing two separate buildings next to each other - a parking and a housing block - we decided to merge the two functions into a symbiotic relationship. The parking area needs to be connected to the street, and the homes require sunlight, fresh air and views, thus all apartments have roof gardens facing the sun, amazing views and parking on the 10th floor. The Mountain appears as a suburban neighbourhood of garden homes flowing over a 10-storey building - suburban living with urban density.


The roof gardens consist of a terrace and a garden with plants changing character according to the changing seasons. The building has a huge watering system which maintains the roof gardens. The only thing that separates the apartment and the garden is a glass façade with sliding doors to provide light and fresh air.


The residents of the 80 apartments will be the first in Orestaden to have the possibility of parking directly outside their homes. The gigantic parking area contains 480 parking spots and a sloping elevator that moves along the mountain’s inner walls. In some places the ceiling height is up to 16 meters which gives the impression of a cathedral-like space.


The north and west facades are covered by perforated aluminium plates, which let in air and light to the parking area. The holes in the facade form a huge reproduction of Mount Everest. At day the holes in the aluminium plates will appear black on the bright aluminium, and the gigantic picture will resemble that of a rough rasterized photo. At night time the facade will be lit from the inside and appear as a photo negative in different colours as each floor in the parking area has different colours.


The Mountain is located in Orestad city and offer the best of two worlds: closeness to the hectic city life in the centre of Copenhagen, and the tranquillity characteristic of suburban life.


The Mountain Dwellings

JDS Architects as Architects

How do you combine the splendors of the suburban backyard with the social intensity of urban density?


The Mountain Dwellings are located in Ørestad, a new urban development in Copenhagen. When commissioned to design a traditional housing block and a separate parking house, we proposed the combination of the two programs. The program consist of 1/3 living and 2/3 parking. What if the parking area became the base upon which to place a terraced housing development - like a concrete hillside covered by a thin layer of housing, cascading from the eleventh floor to the street edge. The parking area wants to be connected to the street, and the residences want sunlight, fresh air and views, so by combining the two programs, all apartments can have a sun filled roof garden, amazing views and parking on the same level as the apartment. The Mountain appears as a suburban neighborhood of garden homes floating over a 10-story building, offering the best of two worlds: close proximity to the hectic life of the city and the tranquil characteristics of a suburban life.


Unlike a traditional residential building, the Mountain helps to increase the property value of the project by reorganizing the program. Each residence is provided with equal amenities and the gardens are grouped in a way that is large yet intimate, with plants that change character according to the season. The building also has an integrated watering system, which helps to maintain the roof gardens.


The residents of the 80 apartments are the first in Ørestad with the possibility of parking directly outside each unit. The parking area contains 480 parking spots, which service both the Mountain and VM Houses. There is also a sloping elevator that moves along the inner walls to accommodate the terracing of the structure, and in some places

Project Credits
Montebar Villa
next project

Montebar Villa

Private Houses
Medeglia, Switzerland - Build completed in 2015
View Project