The Peach Garden
ArchiTranslator | He lian

The Peach Garden

United Practice Architects | UPA as Architects

Location and environment

This project is located in Shihuyu Village, Jiuduhe Town, Huairou, Beijing, China. And this village is located at the foot of the Water Great Wall, surrounded by endless mountains. The old building is the typical traditional quadrangle in the northern China. There is a residential house over a century old on the north of it. And in the south, it is also a quadrangle. As to the east and south side of the site, they have clear view, it is easily to appreciate the endless mountains and the Great Wall of China.


The old building is supported by timber structure and enclosed by masonry. It was a setting for a country love story TV series. But these days, no one lives here anymore and the building is in a state of decay. Now, the owners of this place are the young couple, a music producer and an engineer and florist. And the host spent his most childhood in the village, he has a special feeling about the whole place. They want to rebuild this place as a courtyard house, providing accommodation and social function, as well as, exhibiting floristry.


Juxtaposition of the old and the new.

The old building was consisted of a main building with five openings and an annex with two openings. The depth of it was quite small, about 4.2 meters. Obviously, the small space was not able to satisfy the new functional need. Therefore, we extended a multi-function hall by timber construction in the southeast corner, which is closed to the original annex. Then, the first floor of the old annex and the new hall has been connected as a large dinning and kitchen space. The second floor of the new hall has a tea house and sightseeing platform where can see the Great Wall.


The old main building is reconstructed as three guest rooms. In order to extent indoor space, different viewing boxes have been added in each room. The viewing boxes supported by steel structure and enclosed by pine board. They look like floating on the ground. In sharp contrast between the old and the new, the heavy and the light, the historical building is reborn.


Architectural strategy

The original timber structure has been reserved, while part of external walls has been renewed. We reserved the whole stone walls, but rebuilt the southern wall. Also, we redesigned the entrance and windows, as well as the viewing boxes. In addition, we tore down the shabby roof, added insulation and waterproof layer, as well as the skylight. What is more, the traditional blue roofing tiles have been recycled.


Old building represent a piece of history and memory. The key problem in our design is how to minimize the effect of newly built part on the historical building. In the end, we decided to remain the strategy of light construction, which is what we have been studying and practicing.

 

The timber constructional extension is connected by metal and bolt, which can be finished within a short time. The part of timber construction in second floor is set back for remaining a jujube tree. Instead, a sightseeing platform with good view is built. We respect the old building and spare no effort to preserve it and reuse its materials. Meanwhile, we utilize innovative transformative strategy to satisfy the new functional need and improve the well being of guests.


Architecture and nature

The rebuilding concept is based on the relationship between architecture and nature. On the one hand, we chose the raw materials of nature – timber, which is also the original bearing structure of the old building. On the other hand, we utilized large area glass to allow nature permeate into the room. Through the glass, guests are able to enjoy the beauty of the seasons as well as the Great Wall.


Several persimmon trees have been reserved in the courtyard. In late autumn, the orange-red persimmons just like red lanterns hanging in the tree. And the flowers planted by the owner make this place become a unique quadrangle.


Material Used :

1. Pinus Sylvestris – Timber Structure

2. Double-layer Hollow Glass – Window

3. Aluminium-magnesium-manganese Alloy – Roof

Project team
CORUS QUAY OPENS ON TORONTO’S WATERFRONT
next project

CORUS QUAY OPENS ON TORONTO’S WATERFRONT

Offices
Toronto, Canada
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter