The Pecchi

The Pecchi

Architect
Park Associati
Location
Via Roma, 108, 20060 Cassina De' Pecchi, MI, Italy
Project Year
2019
Category
Offices
Mario Frusca, Andrea Martiradonna
Product Spec Sheet

ElementBrand
Façade systemsSCHÜCO
Gres floor and wall coverningsMarazzi
GlassGuardian Glass
Canteen chairsPEDRALI SPA
Gym FloorTarkett Ltd
Lighting double height spaceCastaldi Lighting S.p.A.

Product Spec Sheet
Façade systems
by SCHÜCO
Gres floor and wall covernings
by Marazzi
Glass
Canteen chairs
Gym Floor
Lighting double height space

The Pecchi

Park Associati as Architects

The project to refurbish the central building of the office complex at Cassina dè Pecchi, in the northern outskirts of Milan, is part of the complete reappraisal of services for the companies present on the site, and also involves improving the spaces outside the complex that so far have been used exclusively as parking lots.

 

The building that is the object of retrofitting is given new spaces for catering, event areas with two new meeting rooms seating up to 25 and 99 people respectively, a fitness area, as well as new socializing and smart working spaces, with a view to becoming a pioneering example and a pole of attraction for new activities in the area.

 

Whilebeing centrally located with respect to the complex's entrance, due to its configurationthe building was isolated from the context. The project makes the structure more connected with the surrounding area by creating new access ramps leading directly to the canteen area on the mezzanine, whereas the services located in the basement open up onto the outdoor space, which is transformed into a green area surrounded by large trees.

 

The other guideline of the refurbishment is light. Thanks to the new layout, all services have been grouped into more compact blocks inside the building or in the basement, and the entrance opens onto a vast double-height environment, brightened by windows on three sides and by the large skylight on the ceiling.

 

The proposed space is a large white box, overlooked by a scenic staircase leading to the upper floor. Clad with matt black-painted sheet metal, the stairway features Pietra di Vals stone steps that recall the materials used for outdoor flooring and is in deliberate contrast with the surrounding environment, invading space upwards. By breaking the parallelepiped's horizontal monotony, this presence becomes a form in its own right, a streamlined sculpture that is preponderant without being overwhelming.

 

Here people can have breakfast and lunch, choosing the food that comes directly from the kitchen thanks to an innovative logistic system, enjoying the light at noon or the shade of the trees towards the north in a simple, spacious environment featuring a ceiling crossed by scenographic aluminium ventilation pipes that are deliberately kept visible to increase the space in height.

 

On the upper floors the area features open spaces, meeting rooms of various sizes and two lounges;the one on the first floor can host private lunches and offers a view of the outside spaces and the entrance hall. Two conservatorieshave been created on the second floor for small meetings.

 

Aimed at those who do not have the need to access the urban area for business these types of services represent a novelty for the whole area that gravitates around the inner suburbs north-east of Milan.

 

The exterior of the building has also been the object of thorough refurbishment. The original stone cladding gave it an austere and stiff appearance, with few glass parts and many windowless areas. Thanks to a completely transparent façade system crossed by metal pilaster strips on the upper floors, now the building has a decidedly contemporary look. The masonry sectionsare painted in a stylish anthracite colour, although the prevailing feature is the transparent façade modulated - in the upper part - by the red and gray colouring of the glazed portions, as well as the rich dark grey of the pilaster strips. A terrace was created on the south-facing part of the first floor, an ideal place to stop for a coffee break or a snack.

 

The concepts of liveability, sociability and co-operation are also applied to outdoor spaces, with the creation of new pedestrian paths, planting and flooring with fixed and movable equipment for outdoor work and breaks in the fresh air. There is also a parking area where bikes can be rented to reach quickly the Cassina de Pecchi underground station, just a few kilometers away, as well as an area for recharging electric vehicles. The cycle and pedestrian path along the NavigliodellaMartesana is a healthy alternative to busand car for those coming from the city or using the underground to reach the urban area's outskirts.
 

Material Used :

1. Façade systems - Schüco Italia, Padova

2. Glass - Guardian Industries Europe, Milano

3. Scenic staircase covering - MABELE by MA-BO Srl, Torino

4. Reception counter - Status Contract Interior Design and Furniture, Nova Milanese

5. Canteen counter - PFZ Arredamenti, Sulbiate MB

6. Internal glazed walls - Peloso Infissi snc, San Martino Buonalbergo VR; Mascagni, Roma

7. Dry walls - Siniat SpA, Vellezzo Bellini PV

8. Gres floor and wall covernings - Marazzi, Sassuolo MO

9. Gym Floor - Tarkett sports Italy, Narni TR

10. Vinyl Floor - Ecocontract, Milano

11. Internal Curtains - Omnitex Srl, Milano

12. Lighting double height space - Castaldi Lighting SpA, Cassano Magnago VA

13. Canteen chairs - Pedrali, Mornico al Serio BG

This story is available in multiple languages
Share or Add The Pecchi to your Collections
Project team
Construction Company tenant
Time and Cost Control, Project Management
Fire Consultancy
On Cube
next project

On Cube

Offices
Shanghai, China - Build completed in 2016
View Project