The Perch

The Perch

Architect
chadbourne + doss architects
Location
Queen Anne, Seattle, WA, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Kevin Scott
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Dining and Side TablesB&B Italia
Towel barsBRIZO
Windows & Doors - Entry Courtyardpanoramah!®
Bed WallFilzFelt
Fans - Entry CourtyardBig Ass Fans
Fireplace - Entry CourtyardPaloform

Product Spec Sheet
Dining and Side Tables
Windows & Doors - Entry Courtyard
Bed Wall
Fans - Entry Courtyard
Fireplace - Entry Courtyard

The Perch - A Haven on the Hill

chadbourne + doss architects as Architects

The Owner’s design brief asked for an adventurous sanctuary inspired by the forest, sea, and skies of the Salish Sea. Additionally, they wanted a house that would age well, support their active lifestyle, and adapt as they age. Occupying a corner lot in Seattle’s Queen Anne hill, the 5,500 square foot home opens to expansive west views of the sea and Olympic Mountains, while encircling a courtyard that encapsulates an idealized atmosphere of the Pacific Northwest.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

The rigorous architecture modulates the experience of the natural and urban world beyond as well as the occupant’s desire for privacy or exposure. Entering through a large cedar gate into the board-formed concrete walled Courtyard, one is greeted 
with the sights and sounds of a water feature with a lush island, walnut swings that float over the water, and a patio with fire pit that opens to Western views of the Sound. This transition from the outside world into the private realm reveals a 
suspended steel and walnut staircase through a large three-story window wall. It welcomes visitors to venture in and up. 

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

Exterior materials include concrete, zinc siding, painted aluminum panel, and western red cedar. These materials are selected for a timeless character and durability over time. Deep overhangs shelter exterior decks allowing for use in the 
rain, protecting from warm summer sun, and allowing winter sun deep into the home. High performance windows and doors with narrow metal frames provide expansive views, access to outdoor spaces at every level, and natural ventilation. 

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

Electrical needs are exceeded with a photovoltaic solar array on the flat roof.
The home is organized around the central courtyard with an east facing wing for Garage below and Guest spaces above, including a one-bedroom apartment for family, friends, or a future caregiver. An east roof deck allows for outdoor dining 
sheltered from prevailing western winds.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

A west facing wing houses the owner’s spaces including a Gym and Spa Bath at the ground floor; Bedroom, Bath, Office, and Sleeping Porch at the mid-level; and Kitchen, Scullery, Dining, and Living at the upper floor. Connecting the two wings is a circulation and service space that includes a Mudroom at the ground floor, Storage and Laundry above, an Elevator, and a suspended steel and walnut staircase illuminated by a linear skylight above.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

Interior Materials reference the Puget Sound forests with walnut floors and cedar ceilings; the water with concrete, dark sintered stone, stainless steel, and blackened steel; and the sky with Bianco Treviso quartzite and white plaster finishes.
The panoramic glass facade puts nature on display. The landscape is everchanging with views of the Olympic Mountains on gloriously sunny days and urban vistas in the foreground when the fog hangs low. 

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

Completed in December 2020, the home has provided a healthy haven for the owner throughout the pandemic. With various indoor and outdoor spaces, the home offers places for rest, relaxation, work, exercise, and socially distanced gathering.

Caption
Caption
Caption

Read story in FrançaisDeutschPortuguêsEspañol and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More