The Plaza at The Pinnacle on Adelaide

The Plaza at The Pinnacle on Adelaide

Architect
Hariri Pontarini Architects
Location
Toronto, Ontario, Canada
Project Year
2015
Category
Shopping Centres

Supermarkets

Commercial Landscape
Jeff McNeill Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
In-ground strip lights - Venus LED LINEARVENUS (Product family)
Light Fixtures - Sierra Hess AG
Public Art FabricatorEventscape Inc.
Paving – AdairArriscraft
Cubes - Colour Kodiac BrownPolycor

Product Spec Sheet
In-ground strip lights - Venus
Light Fixtures - Sierra
by Hess AG
Public Art Fabricator
Paving – Adair
Cubes - Colour Kodiac Brown
by Polycor

The Plaza at The Pinnacle on Adelaide

Janet Rosenberg and Studio as Landscape Architects

The Plaza at The Pinnacle on Adelaide is a vibrant and engaging POPS (Privately Owned Publically Accessible Space) in downtown Toronto.  The 950 m² space has transformed the corner of Adelaide Street and John Street into a dynamic public piazza.  Twenty eight cubes of polished Quebec Granite, along with glowing cubes and vertical light columns were used to create a textured terrain that is both sculptural and functional.  The cubes are dispersed around a shallow water feature with bubbling jets. 

 

The plaza serves The Pinnacle on Adelaide residents, but also provides a meeting spot and spill over from the surrounding cafes, shops and restaurants. A striking piece of public art, entitled ‘Speech Bubble’ by Jennifer Marman + Daniel Borins, animates the space with an ever-changing series of images on a digital screen shaped like a speech bubble.  Once the long awaited John Street Revitalization project is complete the plaza will be a key point along the entertainment district’s festival street. The plaza brings a new vitality and energy to this key node along the John Street Cultural Corridor in Toronto’s Entertainment district.

 

Material Used :

1. Polycor Granite, Quebec – Cubes - Colour Kodiac Brown 
2. Ariscraft – Paving – Adair  
3. Hess – Light Fixtures - Sierra 
4. LED Linera Lighting Solutions - In-ground strip lights - Venus  

Products used in this project
New Head Office bge
next project

New Head Office bge

Offices
Leemolen 80, De Lier, Netherlands - Build completed in 2018
View Project