The Rower's House

The Rower's House

Architect
Loader Monteith
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Emanuelis Stasaitis

The Rower's House

Loader Monteith as Architects

Daisy and Pete wanted a home with four bedrooms, space to entertain, and an accessible garden – with plenty of space to live and work, as well as a divisible section for a relative to use autonomously. Despite a questionable original design, the couple found the perfect potential property in a quiet corner of London. 

 

As rowers, Pete and Daisy are tall – so height and space were essential. This hadn’t been considered in the original layout. A warren of corridors led to dark rooms with small windows, leaving an enclosed feeling inside.

 

We began by dividing the ground floor into two halves – one spacious, self-contained living area and bedroom, the other a main family area with a generous open plan kitchen, dining and living room. The large rooflight above the stairs, central to adaptation, illuminates the middle of the home.

 

We left the roof structure on show to give height and a lightness in the extension that the couple required. We zig-zagged limed timber across the exposed roof area, bringing some added visual delight to the space. And using large format, minimal sliding glazing, the whole corner of the house can peel away – opening it up to the outside. 

 

We worked hard with the clients to super-insulate the house and install renewable technologies – including low energy lighting and underfloor heating. Larger, triple glazed windows were cut into the south facing elevations to make use of solar gain, and photovoltaic panels were installed on the roof. 

 

The result of the Rower’s House project feels radically different to the original property. It’s now a spacious home to a family of four, with a living space that flows seamlessly into the garden. By executing the creation of space and light, this family can now enjoy this quiet corner of London.

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More