The Southmere Village Library

The Southmere Village Library

Architect
Reiulf Ramstad Arkitekter
Location
London, UK | View Map
Category
Libraries
Reiulf Ramstad Arkitekter

The Southmere Village Library

Reiulf Ramstad Arkitekter as Architects

How can the Southmere Village Library offer a new state-of-the-art library and create a new focal point that meets the high ambitions of the Thamesmead redevelopment?


When considering the context of the proposed new library, one becomes fascinated by the great impact this place has had on the imagination of Londoners, and its influence in England’s greatest contribution to human culture - its literature. This hinterland, where South East London meets the marshes of Kent, and the River Thames meets the open seas under a vale of mist, has inspired some of the nation’s greatest artworks - the Thames Estuary is both a gateway to the world as captured by Turner and Canaletto, and a place of eerie mystery for HG Wells and famously where Charles Dickens’ Magwitch is imagined coming ashore.


The opportunity to create a new library in this setting that is already blessed with such a rich literary heritage is a great one. Indeed, the challenge is to create a civic asset that can also capture something of this character, and stimulate the imagination of a new generation of Thamesmead residents.


Similarly, we are fascinated by this area’s history as the Plumstead Marshes and its connection to the Greenwich Royal Naval College and the ancient shipping lanes of the Thames and London’s boat building. This great maritime tradition of the United Kingdom has enriched its storytelling culture with tales from across the world, and made London the most global of cities.


We propose a library that embraces and celebrates its waterside site. In a very London manner, as with the old brick factories of East London and the palaces of the upper Thames, we introduce the line of the water to the threshold of the building. By doing so we create an intimacy with the water’s surfaces, allowing for the enjoyment of a book to be accompanied by the trickle of water and the reflection of its ripples in the library’s interior. We create a physical intimacy with the waterways of London, capturing something of their ability to inspire the imagination of its citizens and connect them with the world beyond.

Project Credits
Refurbishment of a town house
next project

Refurbishment of a town house

Private Houses
Alt Empordà, Girona, Catalonia, Spain - Build completed in 2019
View Project