The Tent

The Tent

Architect
a21studĩo
Location
Nha trang city, Vietnam | View Map
Project Year
2014
Category
Residential Landscape
a21studio

The Tent

a21studĩo as Architects

Located inside an operating hot spring and mineral resort, the Tent is a small spa perched in the folds of halfway terrace up to a rock hill, facing to the river. This seems to be the good place for hiding away from the eventful area on the other side of the hill to enjoy healthy activities such as mud bathing and massage services. However, one of the biggest constraints of the site is that it gets intense heat from the West throughout the year, which makes it fallow for years.


Firstly, a steep roof with thick thatch is considered to be a good solution to prevent the sunlight as well as a good blend with surrounding landscape. By placing the slope side to the West, a huge amount of heat is trapped outside the building. Furthermore, the fact that the roof props on the ground also gives a distinctive look to the Tent since the roof is no longer used as a cover from either rain or sun as normal way but also becomes the main structure of the building. In detail, the main 100x250 mm beams help the structure spanning 11m and elevating 2.3m in the half way to allow guest enjoy a good view to the river and city center. Above this wooden structure is a combination of 3 layers, 20 mm thick wood panels, which gives an aesthetic look to ceiling and links all beams together, water proof membrane and 30 mm coconut leaves, respectively. All of these parts are connected by using indigenous building technique, mortise and tenon joints.


Together with the construction method, local materials, such as dry-stacked stones and coconut leaves quarried right on the site, as well as rocks, reinforced steels and different tiles are adopted to bring a harmonic and native feeling for the guests. Inside the tent, the space is divided into two levels. On the upper floor, a private bedroom that is covered by wood frames and color glasses, collected from old wooden frames with more than 40 years that no longer produced. Besides, a net, installed in the middle of the void, adds an exotic feeling to the guests, who enjoy playing in the mid-air. Down to the below space, an infinitive mineral pool with old wooden furniture is a relaxing space for the Tent that look to the river below.


In conclusion, the Tent with an extraordinary roof structure and harmoniously material combination has revitalized an abandoned land full of sun and wind. This either honors skillful construction techniques of local workers or becomes a typical example for its surrounding area.


Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More