Thomsen house

Thomsen house

Architect
costacalsamiglia arquitecte

Guim Costa

Pere Cortes
Location
Barcelona, Spain
Project Year
2015
Category
Private Houses
Marcela Grassi

Thomsen house

costacalsamiglia arquitecte as Architects

The house, conceived as a second home for a family who lives in Switzerland, is in a special location: it is 50 meters from the beach, between the dunes and the woods of pines, and near the ruins of Ampurias. The plot is rectangular in shape and has a regular slope in the direction of the beach. Its southern end, the sunniest, it is at the same time where the best views to the sea are. It is at this point that it was designed a large terrace to which you can access from the living room and the kitchen.


When we start digging we found two tombs from the Roman period and a Greek. Our plot, between the old city and the sea, was part of its necropolis. The project conceptually it is an allegory of the relationship between the world of the living (white) and the world of the dead (stone); both separated by a thin line, in the project, of galvanized steel. The stone, the existing walls, the excavation, the Roman and Greek worlds, are very present throughout the project.


Customers had a few clear ideas of what they wanted: - We are looking to build a good quality house. We like the house to be build with a combination of old stones. Not all old stones but a design which include a combination with old stones. We would like to use the maximum building quota for the land as well as the maximum height allowed. - We plan to have a master room, two kids room and a large open kitchen and living room space on the first floor.


The first floor would be connected (via sliding windows doors) to a large terrace space following the house and around the sunny side (south?) of the house. We would also want to have the master room connected to the terrace and garden. - We would like to secure a nice view on the water from the main terrace area and kitchen/living area (ie towards the sunny side of the house, south I believe) (*) Extract from the correspondence of Mr.Thomsen with the architect Guim Costa The house is divided into two floors, the lower floor, dedicated to services and amenities, is designed in a way that it is open to the rear side of the garden and to a pine forest that descends to the beach.


On the top floor there is a living room, a dining room - open to the large outdoor terrace - a guest toilet and two rooms for the children with a bathroom for each of them, and also the parents suite, with a spacious room with a walk in closet and a bathroom with a shower and a bathtub. On the lower floor there is a guest room with its own bathroom, a multipurpose room with some space for an office, a TV and a bar, a dressing room, a room for washing machines, a garage for two cars and wine cellar. At the entrance there is a big glass that allows transparency of the two facades, facing to a nice tree that allows the owners follow the season changes on it, in the distribution hall between the day and night areas, and opening the space to the rooms to the sun and the views.


The day area blends into the garden through a large porch that connects the inside with the pool and the sea. The kitchen is located strategically, maintaining its own space bounded by a central island, but at the same time enjoying the relation with the outside.


The facade of the upper floor, all white, is playing with textures. Part of the stone walls, are lime whitewashed. In the plans that are a little bit hidden from the principal plane of the facade, in the rooms and the skylight, there is a specially designed vertical sequence, composed by the golden proportion related to their height, which creates a play of light and shadows throughout the different phases of the day, giving life to the façade. The materials have been used, following the concept of the project, and are different on the ground and underground floor. On the ground below, where a perimeter courtyard floods with natural light all the rooms, the pavement is a continuous magnesite floor, with its natural color, and upstairs, the floor is made of an American oak wide plank of 24cm long and variable in length.


The result is a comfortable, functional house, with plenty of natural light and intimately connected to the Mediterranean Sea and to the ruins of an ancient civilization.

Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Wall Lamp, Floor Lamp, PendantVibia
Chair, LoungerBivaq
Nak, Sit
ManufacturersVITROCSA
Table LampSanta & Cole
TMD
Product Spec Sheet
Wall Lamp, Floor Lamp, Pendant
Chair, Lounger
Nak, Sit by Bivaq
Manufacturers
Table Lamp
TMD by Santa & Cole
Featured Projects
Latest Products
News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More

Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences
30 Nov 2022 News
Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences

Marking their third collaboration with designers Yatofu Creatives, Noodle Story is now bringing thei... More

10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern
29 Nov 2022 Specification
10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern

Wood, in all its forms, is unquestionably among the most versatile materials available out there. Hu... More