Twosome House

Twosome House

Architect
Atelier RZLBD
Location
Toronto, ON, Canada | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Borzu Talaie
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersAcadian Flooring
ManufacturersAutodesk
ManufacturersGRAFF
ManufacturersNapoleon Fireplaces
ManufacturersRegency Fire
ManufacturersRoyal Lighting

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by GRAFF
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Twosome House

Atelier RZLBD as Architects

Twosome House is a two-storey, 540-square-metre Etobicoke home designed for a family of five. Following in the tradition of Louis I. Kahn, floor plans are defined by precise regulating lines. Two axes divide the property into distinct zones, with rooms plotted according to their program. This organization of “public/private” & “servant/served” spaces establishes a clear sense of order throughout the home.

photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie

The first of the project’s dividing lines runs north to south. Upon approach, the structure presents as two distinct volumes: a stuccoed rectangular western block, and a square-shaped eastern wing clad in stone veneer. This two-part configuration separates family-oriented areas (kept to the west) from open spaces meant for hosting guests (which dominate the eastern side). On the ground floor, that translates into an intimate kitchen and family room tucked into the more narrow western corridor, and, in the square-shaped wing, a flexible living room that feels appropriately stately in scale. A slightly recessed two-metre-wide passageway acts as a point of reference between these halves, and serves as the home’s main entrance.

photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie

A second delineating axis runs east to west throughout the eastern portion of the home. The central focal point of this volume is a triple-height concrete wall that supports a wraparound staircase. Intended as a symbol of rigidity introduced to establish the home as a sturdy fortress, it also functions as a boundary: to one side of this wall are rooms that cater to service activities best kept out of sight, while to the other side are more flexible entertaining spaces. For instance, on the second floor of the home, the area on the north side of the staircase is occupied by a laundry room, the second mechanical room, and an elevator, while the area south of it is dominated by a landing that overlooks the striking double-height living room.

photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie

While the house’s two-volume scheme organizes its program, the plan also has visual and environmental benefits. For one thing, it softens the scale of the substantial property to make it less imposing than other nearby homes. For another, it improves heat and light management. The rectangular western volume functions as a brise soleil, protecting the adjacent wing from both sun and wind. Radiant heating in the basement, an operable double-height shade that partially covers the eastern wing’s southern windows, and the inclusion of two separate mechanical rooms round out the home’s energy strategies. 

photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie

As one of the homeowners works in the health industry, amenity spaces that promote wellness were another priority. The project includes both an exercise room and an outdoor infinity pool, as well as a sauna and jacuzzi for post-workout recovery. Just as important, the design introduces tranquil moments that promote a closer connection to the surrounding elements. For example, a glass floor in the first storey corridor allows light from a skylight above — one of seven total — to reach down to a reflecting pool installed outside the basement sauna below.

photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie
photo_credit Borzu Talaie
Borzu Talaie

Project credits:

Client: Private

Budget: Withheld 

Architect: RZLBD / Atelier Reza Aliabadi 

Project Lead: Reza Aliabadi

Project team: Sebastien Beauregard, Arman Azar, Aziza Asat, James Chungwon Park

Structure: Recon Consulting

Mechanical: Noor Design Inc.

Architectural Photography: Borzu Talaie

Location: Ontario, Toronto, Etobicoke

Basics: Two-storey wood & steel structure

Lot: 16900 sqft / 1570 m2

Living Area (GFA): 5800 sqft / 540 m2 

Design: 2016

Completion: Fall 2019

photo_credit rzlbd
rzlbd
photo_credit rzlbd
rzlbd

Read story in ItalianoFrançaisEspañolDeutsch and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More