Unboxed Coworking

Architect
Chaukor Studio
Location
Noida, India
Project Year
2015
Category
Offices

A Retrofit revival

Chaukor Studio as Interior

UNBOXED COWORKING, NOIDA A Retrofit Revival


Unboxed Coworking situated in Noida, India is one of its kinds. Designed by Noida based Chaukor Studio, its uniqueness is imbibed in its regenerative transformation from an old industrial unit to a dynamic coworking space. An eco-sensitive approach to retrofitting – Retaining most of the surfaces and reusing salvaged elements from the old building creates a resource efficient and cost effective design process. An overlap of new layers to the existing patterns and form of the building gives the space its distinct character; a dynamic mix of old and new.


Alternative Design Solution


A conventional approach to retro-fitment project starts with designing from scratch, scraping of all the existing elements. It disregards the environmental impact and also results in higher costs. A balance of demolition and recreation in retro-fitments , not only reduces the project costs and environmental impacts but also adds to the essence of design capturing the imprinted layers of past.


Project Information


Location: Sector-65, Noida Project Area: 12,000 sqft Project Estimate: Rs. 75 Lacs Completion: 2015 Essence of revival


The amalgamative approach used to create unboxed coworking provides the spaces with the comfort of familiarity. So when the old building’s service lobby was transformed into an informal exhibition area, it became a memoir of the buildings past. The artwork and story exhibitions create a buzz in the place, giving way to profound conversations. This acquaintance creates an ease with the space inhibited by the coworkers thus fostering a sense of community and collaboration.


Redefining Functions - Retaining Forms


The design is built around two diametrically opposite constraints; of redefining the functional usage while retaining existing structure. The available configuration of an industrial unit was recreated into an open plan workspace with basic interventions sustaining transparency and flow. The junctions are designed as informal breakout zones creating constant collision amongst coworkers, enhancing interaction. Illustrating this essence, the book racks designed around the lobby areas are places for daily dose of discussion and debate.


Salvaged Elements


Various salvaged goods from the factory are reused to depict design and cost efficiency. Metal frames, door and window shutters and industrial scaffoldings were reconfigured and revamped to create ceiling elements, partitions and custom furniture. This is displayed by the translucent partitions for discussion pods created using reclaimed lattices and wooden shutters from the old factory.


Textured Finishes


The spatial character of different spaces is modified with the use of complementary patterns and textures on the backdrop of stripped surfaces, roughened floor and undulated walls. One such feature is the Eccentric bamboo-wood ceiling complimenting the earthen hues of natural surfaces finishes, which frames an aesthetical visual experience while depicting the idea of eco sensitivity.


Imitating Forms


In addition to integration, imitation is also used as a design tool to showcase the initial use-case of the building. Ceilings elements designed to resemble various parts of machinery have been integrated throughout the coworking space that provides reflection to its users into the building's past. Ecologically Sound - Aesthetically Sensible


With the vision to create a space that showcases a sensitive identity of creation, Unboxed Coworking is a fine example of an evolutionary design approach that integrates the past to the future use-case of the building. By retention of existing elements and addition of newer ones, the retro-fitting of the coworking space has led to a holistic design. This has phenomenally reduced the environmental impacts and project costs while providing a work space that is humane and aesthetically sensible.


Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More