Urban Style 2

Urban Style 2

Architect
F2M Arquitectos
Location
Argentina | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments

Housing
Fernando Schapochnik

Urban Style 2

F2M Arquitectos as Architects

Urban Style 2 is a four-story housing building with six two-room apartments located in Villa Urquiza.

This residential district of Buenos Aires is now in a process of transformation and growth due to the development of the new "Donado-Holmberg" Linear Park.

The ‘dematerialization’ of the corner-building’s volumetry is accomplished through a series of design operations that respond to the restrictions of the R2B1 zoning, mainly attributed to this type of plots, by incorporating them and using them for its design.

The building manages to reach its maximum height by introducing a series of outdoor areas that do not compute for TOF (Total Occupancy Factor) and provide views and natural lighting to the rooms. As a result, the entire buildable area is available to be used for the design of the apartments.

In order to achieve this, “L- shaped’ housing typologies are introduced in the first levels, which when combined, stacked and mirrored, they generate a series of exterior spaces that are used by the units.  On the upper levels, the duplex units are connected by double-high space. In addition to this, a 2 meter retraction frees up the airspace and spatially connects the terraces of the building.

An impressive ‘concrete box’ flies 4 meters over the corner emphasizing the entrance to the building that acquires its final shape by retreating itself on the ground floor.

Regarding the façade, three essential materials are used for its design: concrete, wood and glass.

The concrete walls, that combine rustic and smooth textures, not only fulfill an esthetic function but also solve most of the structure of the building.

In addition to this, a series of folding wooden sunshade panels provide filtered natural light and privacy to the bedrooms. At the ground floor, this design strategy is replayed on the garage gates.

The interior/exterior limits are diluted by the use of large ‘floor-to-ceiling’ sliding glass panels, which connect the living room areas with the 10 sqm to 20 sqm terraces. These outdoor spaces also relate to the treetops, creating an immersive natural experience.

The glass railings, almost imperceptible from the inside, reflect the treetops onto the street.

The interiors preserve the material synthesis by creating wide and neutral spaces, where natural light stands out by the use of white walls and kitchen cabinets, and the light wood floors, in contrast to the concrete ceilings and walls.

This story is available in multiple languages
Share or Add Urban Style 2 to your Collections
Project Credits
Penthouse In Costa Blanca
next project

Penthouse In Costa Blanca

Private Houses
Alicante, Spain - Build completed in 2019
View Project