Valle Vista House

Valle Vista House

Architect
Giulietti/ Schouten AIA Architects
Location
Portland, OR, USA
Project Year
2017
Category
Housing
Sally Painter

Valle Vista House

Giulietti/ Schouten AIA Architects as Architects

Relocating from Seattle, WA, our clients were looking for a change in architectural style from their previous craftsman homewitha sizeable yard for gardening. A modern design with an open plan was desired, and an existing 2-story house in the hills of NW Portland was vetted for a potential renovation.


The existing main level was reorganized to accommodate an open plan, maximizing daylight and views, and the originalenclosed stair was moved and replaced with an open tread design closer to the core of the home. The basement was updated with new finishes and a dark-room for the owner’s personal photography studio was carved out of an unused storage space. A partial third level was added above for a master suite and outdoor terrace while utilizing the existing footprint to limit site disturbance and preserve desired gardening space.

The poorly built, existing exterior cladding was replaced with a mix of warm cedar siding, patinaed metal panels, and distressed concrete accents designed to age more beautifully and maintain resiliency. A new entry stair supported by a custom-formed concrete wall welcomes guests, and an integrated stormwater planter slows and filters water run-off from the roof of the home. 

UMAR
next project

UMAR

Exhibition Centres
Dübendorf, Switzerland - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter