Vendsyssel Theatre and Experience Centre

Vendsyssel Theatre and Experience Centre

Architect
Schmidt Hammer Lassen architects

Arkitektfirmaet Finn Ostergaard A/S
Location
Hjørring, Denmark
Project Year
2017
Category
Cultural Centres

Theaters
Adam Mørk

Vendsyssel Theatre and Experience Centre

Schmidt Hammer Lassen architects as Architects

28-Mar-2017


A successful premiere marked the beginning of a sold out season at Denmark's first newly built theatre in over a century outside of the Danish capital Copenhagen. The 4,200 m2 theatre and culture building is designed as a dynamic and multifunctional complex that includes a Music hall, Black Box, Rehearsal hall and a 430 seat flexible hall which includes an"in-the-round" theatre. In addition, the building houses offices and spacious lobby area with café and backstage area with workshop and dressing rooms. With its central location in the heart of Hjørring, the theatre will become a dynamo for the entire region's cultural life.


The building appears as a composition of cubic blocks. The warm rusty red corten steel facades correspond with its surroundings during the day, whilst the LED backed frosted glass facades illuminate in various colors during the evening; thus, creating an aesthetic link between the town, the front plaza and the theatre building.


"It is our ambition that the building will manifest itself as a new living organism in the cityscape," says Founding partner John Foldbjerg Lassen. "It is a building which stands by its cultural significance and which dares to be different without taking focus away from the town's existing qualities."


Architectural, functional and experiential emphasis has been placed on five main themes: Anchoring in the town, transparency, functionality, flexibility and materiality. The result is a striking building, which relates pragmatically to its function and which invites both active use and quiet breaks.


The approach to the building's design has been a pragmatic view of culture as an opportunity and experience for all. Therefore, space has been created for both scheduled and ad hoc events outside at the plaza, inside the foyer and on the grand staircase where visitors can choose to be spectators or even participate in the activities.


Inside, an open plan solution ensures visual and physical connections across the building. The boundaries between publicly accessible areas and the more traditional theatre functions are blurred.


"We've designed emphasis on the interaction between artists and spectators. Inside, all the major halls can be opened to the foyer, the use of glass and windows in different rooms creates visual connections and the performers can get a glimpse of the public from their lounge on the top level."


17-Mar-2016


Vendsyssel Theatre and Experience Centre will be a 4,200 square metre vibrant cultural hub in which to feature Hjørring’s various cultural activities.


The architectural ambition for the new Theatre and Experience Centre has been to create a building which blends into the surrounding environment while standing out as a new, vibrant organism in the city.


The architectural and functional concept has five main themes: integration in the city, openness, functionality, flexibility and materiality. The result is a significant building which relates to its function in a pragmatic way. It invites both active use and quiet breaks.


The Theatre and Experience Centre consists of a complex of buildings – a city within the city. Its characteristic corten steel façade, with its warm rusty red colours, corresponds well with the area’s existing plaster and brick façades; thereby creating an aesthetic whole between the city, the front plaza and the theatre building. Inside, an open plan solution ensures visual and physical connections across the building. The boundaries between publicly accessible areas and the more traditional theatre functions are blurred.


In the building layout special attention has been paid to making sure that all functions can operate optimally. At the same time the design supports great flexibility between the functions which allow many areas to be joined and the circulation areas to be used as backstage facilities.

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Carry onOffecct ABCarry On
ManufacturerGeberit
Product Spec Sheet
Carry on
Manufacturer
by Geberit
The Little Art Studio
next project

The Little Art Studio

Offices
Paradise Valley, AZ, United States - Build completed in 2017
View Project