Veranda on a Roof

Veranda on a Roof

Architect
Studio Course
Location
Pune, Maharashtra, India | View Map
Project Year
2017
Category
Residential Landscape
Hemant Patil

Veranda on a Roof

Studio Course as Architects

Located on the roof of a 12 storey building of a duplex apartment, this space was conceptualized as a ‘Veranda’. (Hindi meaning: A transitional space between public and private area or, between a house and a street). A concept, which conjures up an image of a welcoming social space meant for all.


Traditionally, verandas have always been an integral part of our homes. However, in recent years, to a certain degree forgotten and disappeared. A veranda was always an element, central to making our houses into homes, an accidental space for long conversations, a place for one to relax and unwind.


“There’s a special feeling you get on a veranda that you just can’t get anywhere else.”

- Haruki Murakami.


But, the ‘Veranda on the Roof’ is no accidental space. It is a space designed keeping in mind the family and their clear understanding of a special place they wanted to add to their home. A space crafted out from their lifestyle which revolves around books, food and plants. Hence, this ‘Veranda on the Roof’ houses a library and a pantry, which extend into a terrace, or in other words, parts of terrace which are covered to accommodate a reading nook and a pantry.


The design intends a play on the senses as one approaches the place through a wooden staircase from the living room below. The existing walls of the staircase were broken down and roof was created to open up the space and get better connection. This enabled us to make the Veranda into an extension to the main house below while allowing the two levels to engage in a dialogue.


Bold earthy undertones of the cement textured walls and Teak wood furniture are used to set the tone of this space. The roof library overlooks the terrace garden through a wooden glass paneled façade, which gives a notion of an enclosure that can open up completely, blurring the boundaries of the inside from the outside. This uniformity of space is also accentuated by the use of natural materials like cement plaster, teak wood, granite stone and brass metal which span inside as well as outside. The hand movement imprints on the cement plaster constantly give a sense of tactility of the process that has undergone to make its architecture.


The low-on-clutter, minimal furniture allows for easy movement. The library unit is designed to be understated in its form so as to consciously reduce its visual impact. A metal staircase hung from stainless steel wires on one end and anchored to a wooden beam on the other leads to a store room above. Here, the treads are designed in a way, so as to perfectly align with the shelves of the library unit. Similarly, a lot of elements such as the door handle, door stopper, tower bolts, drawer handles are custom designed to follow this language with the notion to fade away.


The fully equipped pantry on the terrace continues to have the same language where the thrilling idea of cooking outdoors is explored. Walking on the gravel produces a sound which triggers the memory of being in the outdoors. The gravel floor is used in parts across the terrace to heighten this tangibility. A reading nook, which sits along the water fall and a lotus pond within it, is a tranquil setting to indulge into a piece of literature with the garden partly screening it.


The veranda on the roof can not only overlook the exotic view of a race course but also be able to create a world within its own, where one can immerse and indulge in the pleasures of one’s seeking. Veranda on the Roof turns as a refuge, where the shifting contexts have created new meanings.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSaint-Gobain Glass HQ
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More