VILLA APOLLON

VILLA APOLLON

Architect
block722
Location
Vasiliki, Lefkada, Greece | View Map
Project Year
2021
Category
Housing
Yiorgos Kordakis

Where luxury and earthliness go hand in hand

block722 as Architects

Taking its cues from the landscape around it, Villa Apollon by Block722 sits on the southern edge of the Greek island of Lefkada. The project, completed in early 2021, effortlessly merges contemporary architecture with nature, making the most of its context, while respecting its green surroundings. 

photo_credit Yiorgos Kordakis
Yiorgos Kordakis

Block722 architects were called to create a private holiday home, joined by a separate structure that houses four guest rooms. The plot is located on a cliffside overlooking the blue waters of the Ionian Sea. Entering the site from the topmost side, visitors are guided down to the main house via a wide ramp. From there, a series of paved terraces and a narrow, natural path lead to a small, secluded rocky beach below. 

photo_credit Yiorgos Kordakis
Yiorgos Kordakis

The site’s inclination was a challenge not only in construction logistics, but in design terms too. In order to navigate the steep slope, remain discreet and take advantage of the long views, Block722 created a house that is partially submerged into the earth. The architecture follows the natural topographic lines, which eventually defined the plan and roofline. This not only ensures the arrangement fits seamlessly and respectfully within the landscape and appears near invisible from the street above, but it also allows the interior to be neatly orientated towards the sea views. 

photo_credit Yiorgos Kordakis
Yiorgos Kordakis

Stepping in through the front door, large skylines and a clear line of vision across the living room and towards the sea beyond, instantly introduces a sense of spatial drama. Further inside, the main house contains a large open plan living space, flanked by a master suite and two further bedrooms. A separate outdoors dining area and a shaded, fully equipped barbeque kitchen are placed next to a swimming pool. All rooms feature iroko wood-framed, floor-to-ceiling glazing towards the water, with the living area including openings on both the rear and front facades. 

Natural materials, in both the main home and the guest houses, complement the plastered concrete construction and nod to the wild Mediterranean vegetation around the site. As a result, the interiors are modern, but also feel tactile and richly textured. The floors are either natural stone or terrazzo made locally by a specialist craftsman. A contemporary wooden ceiling made of teak slats becomes a central feature in the living spaces. At the same time, bespoke solid timber doors enhance the overall sense that this retreat is anchored in its site, intrinsically connected to its context. 

photo_credit Yiorgos Kordakis
Yiorgos Kordakis

Masterplanning and Architecture: block722 

Creative Direction: block722

Interior and Styling: block722

Landscape design: Outside landscape architecture, Eva Papadimitriou – Marina Tsintikidou

Construction: Paleros Dream Homes

Supervising engineer on site: Sotiris Katsikiotis, Civil Engineer NTUA

Structural Analysis: Pavlos Tetepoulidis, Civil Engineer AUTH (Paleros Dream Homes)

Electromechanical, heating-cooling: Giorgos Katsampiris, Electrical Engineer NTUA (Paleros Dream Homes)

As-built studies and supervision: 

Sotiris Katsikiotis, Civil Engineer NTUA (Paleros Dream Homes)

Alexandra Tzolou, Architect eng. DUTH (Paleros Dream Homes)

photo_credit Yiorgos Kordakis
Yiorgos Kordakis
Featured Projects
Latest Products
News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More