Villa Pernoi

Villa Pernoi

Architect
mario martins atelier
Location
Lagos, Portugal
Project Year
2019
Category
Private Houses
© Fernando Guerra FG+SG
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Taps - série Allure GROHEAllure
Aluminium framesReynaers Aluminium
CoatingBarbot
Solar collectorsBaxi
Sanitary equipment - Catalano série Sfera 50Ceramica Catalano
LightingChainlight

Product Spec Sheet
Taps - série Allure
Aluminium frames
Coating
by Barbot
Solar collectors
by Baxi
Sanitary equipment - Catalano série Sfera 50
Lighting

Villa Pernoi

mario martins atelier as Architects

Villa Pernoi is situated on a large plot, facing east and south. The view becomes immersed in the intense green of the surrounding area, in the wide sweeping bay of Lagos and in the changing tides of the Alvor estuary.

 

The client’s specifications, the topography and the extensive views needed an organic design to take advantage of the different points of interest, of the scale of the surroundings and the connection with the place where the house is built.

 

An open space lets the garden go through the house, giving it a garden patio. It is the negative of a volume, a non-space, or a void, without any other use. This patio serves to organize the views and to give the house the sense that it holds it together. The clean angular lines leading from this patio establish the best connection with the lines and scale of the surrounding land.

 

Moreover, the relationship of the house with its natural material, travertine limestone which covers its entire lower floor, is also evident.  It simultaneously lessens the scale of the building, nestling it in the ground and visually loosening the white of the upper floor.

 

The upper floor floats over the garden, as does the walkway that gives direct access. This is the floor where the living room, kitchen and adjoining terraces coexist in a spacious area, with different views and atmospheres. The two largest bedrooms, with private patios, are in a more secluded part of the house.

 

On the lower floor, which serves as a basement, are the other bedrooms and also support areas for the running of the house. On this level, the long rectangular swimming pool appears in the middle of the garden.

 

The house wants to be discreet, quietly settled in its place.


Material Used :

1. Floors: Natural stone - Travertino Classic, Exterior wooden deck

2. Walls: Natural stone - Travertino Classic, Plaster painted white, Microcement

3. Sanitary equipment: Catalano série Sfera 50

4. Taps: Grohe série Allure

5. Aluminium frames: Reynaers

6. Glass: Saint-Gobain

7. Kitchen: J Dias

8. Wardrobes: Pedrosa e Filhos

9. Lighting: Chainlight

10. Domotic / CCTV: Ihome

11. Coating: Barbot

12. Air conditioned: Daikin

13. Heat pump unit: Zodiac

14. Solar collectors: Baxi

Products used in this project
Watercube Beijing
next project

Watercube Beijing

Masterplans
Beijing, China
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter