Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Villa Platan

Villa Platan

Architect
ADEPT
Location
Aarhus, Denmark
Category
Private Houses
Jakob Lerche + ADEPT

Villa Platan

ADEPT as Architects

Designed from four rectangular volumes, seamlessly merging, a private villa sit on the very edge between land and sea. ADEPT is behind the design that is carefully tailored to the unique location using nature’s own colors and soft transitions between interior spaces, as well as between inside and outside, that makes the daily changes of the sea an integrated part of the architecture’s DNA.


The villa was completed for a private client with the opportunity to build at the edge of the sea. The client had a vision of a simple life in beautiful spaces making the fantastic view an integrated part of everyday life in their home. The result is as unique as the location: a villa designed from four basic volumes with floating transitions. Towards the street, the villa appear serene and closed, the primary volumes broken only by the precise entrance door. Towards the sea and the garden, small courtyards are embraced by open and transparent facades with views towards the sea.


“The villa was designed with the unique location as one of the main inspirations. Living in this home is an ever-changing experience of nature as the building itself frames the sea and the sky”, explains Anders Lonka, partner at ADEPT.


Sand colored Kolumba brick and robust oak framing, add solidity to the villa, humbly adapting it to the exposed site. Curved white walls and broad plank floors melt the interior spaces together. All primary spaces have a contrasting end wall with a piece of handmade build-in furniture: a bookcase spanning an entire wall of the living room, a customized kitchen, a lamellae wall in the entrance room providing access to the basement and a wardrobe, and finally a full cabinet wall in the master bedroom with access to the bathroom. The basement has three guest rooms and a TV-room, all lit by natural daylight from light wells. Oak benches along the facade cover the light wells.


The garden surrounding the villa resembles a beach meadow as one find them in the natural habitat close by with shale, low trees and wild flowers.

Share or Add Villa Platan to your Collections
Project Credits
Architects
Engineers
Landscape Architects
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Decorative LightingLouis Poulsen
BricksPetersen Tegl
ManufacturersSWEDOOR JELD-WEN
Product Spec Sheet
Decorative Lighting
Bricks
Manufacturers
Headquarter of the Red Cross in Ceuta
next project

Headquarter of the Red Cross in Ceuta

Offices
51001 Ceuta, Spain - Build completed in 2020
View Project