Villa Schipper de Leeuw

Villa Schipper de Leeuw

Architect
DP6 architectuurstudio
Location
Driebergen, Netherlands
Project Year
2007
Category
Individual Buildings
Christian Richters

Villa Schipper de Leeuw

DP6 architectuurstudio as Architects

The woodland surrounding the village of Driebergen provides the setting for this residential design. The location of the villa on the spacious, lushly planted plot was determined by the magnificent beech trees and Douglas firs as much as the layout of the shady garden. The north side of the plot is where the garden catches the sun. To ensure a maximum of sunlight and privacy in the garden, the building was situated on the south side, along the road. The elongated volume acts as a screen between the sunny part of the garden and the road.


The simple overall shape of the house is outlined by the long, corrugated roof, below which an expanse of space has been created. On the west side, where the house faces a second road, the facade has been kept closed, clad with timber that will age to a beautiful silvery sheen. On the garden side the house develops a sense of transparency and spaciousness, with mezzanines and glass fronts transforming the building’s mass into a light and airy volume. The simple and understated design and use of materials ensure that the house blends perfectly into its setting.

Share or Add Villa Schipper de Leeuw to your Collections
Royal College Of Music - Architecture And Music In Harmony
next project

Royal College Of Music - Architecture And Music In Harmony

Universities
Stockholm, Sweden
View Project