Villa T

Villa T

Architect
Ardielli Associati
Location
Peschiera del Garda, Verona, Italy | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Marco Totè & Ardielli Fornasa Associati
Product Spec Sheet

ElementBrand
Windows - WICLINE 75 EVOWICONA
FurnishingBallarini Interni
Floor covering – REVSTONE collectionCeramica Sant'Agostino
FloorsCeramica Sant'Agostino
Sheet metalSermet SNC
Facade cladding – CLASSICO GIALLO PAGLIERINOTerreal SanMarco

Product Spec Sheet
Windows - WICLINE 75 EVO
by WICONA
Furnishing
Floor covering – REVSTONE collection
Sheet metal
Facade cladding – CLASSICO GIALLO PAGLIERINO

Villa T

Ardielli Associati as Architects

The project is located near Lake Frassino, just south of Lake Garda, in a residential development. The area has a remarkable landscape value, for this very reason the house is looking for a direct view of nature, with the desire to get away from the lot, from a difficult condition of privacy.

 

By making our own an intuition that we immediately considered correct - and slightly shifting the core of the issue towards the identification of the appropriate relationship between a certain architectural type, a certain geographical area, and the natural adaptation to the prerogatives of building today in that same area - we came to the conclusion that the new model (or rather the updated one) needs a few, but essential rules: the first is a simple form, deriving from the study of those typologies able to maintain their quality unchanged over time, continuing to offer excellent living conditions even after decades (sometimes centuries). ...), the second is the use of known and recognizable materials in that specific portion of the territory, better if with the shrewdness to explore and propose new solutions of use thanks to a research and technical quality of the same always in continuous growth.

 

The pitched roofs are treated with the same material as the walls, i.e. a hazelnutcoloured face brick, while the laying of the same material, made in staggered courses (leaving a head gap between one and the other) in correspondence with the first floor, delineates the presence of a sort of very simple base of homogeneous materiality, enriched, however, by a different chiaroscuro depth at different times of the day (depending on the position of the sun), that is, able to cancel itself at nightfall, thanks to the effect of the light that filters from the interior through the windows behind the curtain wall. The perception of the basement through a different and more rhythmic type of laying, underlines the attention towards the most important sector of the house, which is in direct dialogue with the garden and its characteristic organicity, making at the same time the flat surfaces that outline the high portion of the house elusive.

 

The main access is resolved through an evocative walkway that crosses the cavedium overlooked by a portion of the basement and leads directly to the large living area, characterized by an open space that houses the kitchen, dining room and living room, where large openings characterize the short sides of the room; to the east, the light will reach the interior spaces filtered by the facade cladding in staggered brick courses, while to the west, where a large opening frames the view towards the naturalistic area of Laghetto del Frassino.

 

The visual relationship between interior and exterior is of dialectic contrast: to a massive exterior, characterized by traditional materials and shapes, we intend to oppose delicate, simple and modern interior solutions, through the use of few materials and the provision of large equipped surfaces and few furnishing elements.

This story is available in multiple languages
Share or Add Villa T to your Collections
Project Credits
Lighting designer
Electrical installations
Installations
Work supervision, structural project
House extension ENTREOLIVOS
next project

House extension ENTREOLIVOS

Private Houses
Zaragoza, Spain - Build completed in 2019
View Project