Villa VPRO

Villa VPRO

Architect
MVRDV

Bureau Bouwkunde Harleem
Location
Hilversum, Netherlands | View Map
Project Year
1994
Category
Offices
Rob 't Hart

VPRO Television and Radio Center

MVRDV as Architects

The VPRO Television and Radio Center can be described using terms such as ‘compactness’ and ‘spatial differentiation’ and in terms of its relationship to the landscape around it. Given the present town-planning restrictions on the site – zoning plan boundaries and maximum building heights – compactness has led to ‘the deepest office building in the Netherlands’. A precise positioning of voids allows the access of natural light to be combined with views over the surroundings. The result is an open-plan office where the difference between inside and outside is vague.


The greenery that stood where the building now stands has been replaced with a raised grass covered roof under which lies a ‘geological formation’ of different floors. These floors are connected to one another by spatial devices such as ramps, stepped floors, monumental steps and small rises, thus providing a route to the roof. The differences in height in the resulting continuous interior, combined with the wings created by the gaps, facilitate a wide range of work contexts in different office typologies to meet the ever changing demands imposed by VPRO’s business. Lounge, attic, hall, patio and terrace types all serve to echo the old premises.

Share or Add Villa VPRO to your Collections
Project Credits
Clippings
next project

Clippings

Offices
Shoreditch, London, UK - Build completed in 2019
View Project