W House

W House

Architect
MCK Architects
Location
Surry Hills, Sydney, Australia
Project Year
2015
Category
Private Houses
Richard Glover
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Windows manufacturerVITROCSAGUILLOTINE
ManufacturersDulux
ManufacturersLamberts
Manufacturersmafi natural wood floors
ManufacturersOblica
ManufacturersSilent Gliss International Ltd.

Product Spec Sheet
Windows manufacturer
Manufacturers
by Dulux
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Oblica

W House

MCK Architects as Architects

An inner-city warehouse in Sydney with various past lives as an auto-garage, factory for a glass decorator and bachelor pad is reimagined as a family home. Vertical stacking of the residential spaces in a restricted urban setting envisages an alternate typology for the 21st century family home, replacing the horizontal spread seen in suburban development. The owners had a ‘citychange’, so to speak, where they moved from a leafy beach suburb to a dense and gritty inner city suburb.


W House revels in the site opportunities on offer, with a double height internal void complementing an external courtyard of similar dimension, providing extended views to Sydney’s CBD and beyond with secure containment and private space.


The biggest design challenge was the street façade, which had to step back from the street and recede to allow prominence to the heritage-status warehouse façade and meet the local authority’s concerns and controls.  There is a journey from street to roof terrace, reinforced by the staircase that is focal and pivotal in its articulation and explanation of the interior.

The courtyard connects and engages with the interior spaces, and creates a sense of containment and peace. A double height guillotine window allows seamless transition from the inside to out, connecting the courtyard and the living room. An engagement with the peeled back layers of factory and warehouse heritage creates dialogue with white, floating and mirrored abstract forms. The monochromatic approach is reflecting MCK Architects’ philosophy that the architecture should be about form and space, forming a backdrop for the ‘colour’ of the inhabitants and their family life. In this case, it also allows the warehouse fabric to be legible, sometimes contrasting, other times complementing. The one splash of colour occurs in the basement where the rumpus room is located.


The streetscape is urban. The building is located in Sydney’s Surry Hills, an inner city suburb with working class background that has been gentrified over the years.

 

Project team
Products used in this project
REY JUAN CARLOS HOSPITAL
next project

REY JUAN CARLOS HOSPITAL

Hospitals
Madrid, Spain - Build completed in 2012
View Project