Wallan Veterinary Hospital

Wallan Veterinary Hospital

Hospitals
Wallan, Australia - Build completed in 2016
Jaime Diaz-Berrio Contact

Wallan Veterinary Hospital

Crosshatch as Architects

Wallan Veterinary Hospital in regional Victoria is an efficient and elegant building that successfully refreshes the traditional vet hospital typology. The 24-hour facility, open seven days a week, needed an immediately identifiable, strong street presence, yet still had to be respectful of its residential context.


A sympathetic response to site The client’s brief called for a state-of-the-art facility that comfortably accommodates a range of programmatic requirements as well as addresses the site’s unique constraints. Crosshatch co-founders Jaime Diaz-Berrio and Mark Allan’s solution was to raise the single-level building on a recessive masonry base and set it back from the street. In doing so, they also mitigated flooding issues on a challenging site that slopes down towards a creek at the rear of the property.


Making the building breathe Three box-like volumes rationalise the plan and reflect the building’s multiple uses. The public zone is located at the front with animal wards to the side. The staff-only and operational areas are the heart of the building and occupy the largest amount of floor space. Each volume breathes with ample cross ventilation allowed by louvred windows and intersecting corridors that gracefully punctuate the double façade.


The result is a calming, airy interior with a sense of flow and connection between zones. Uniformly spaced timber battens wrap the building on the north, east and west elevations and provide effective sunshading.


The building as signage Stylish Spotted Gum cladding visually unifies the building to create a singular cohesive form. This second skin is the facility’s defining feature and also emphasizes the site’s fall, investing the project with a strong connection to place.


At night, the battens soften the interior’s lighting, omitting a warm glow that creates a lantern-like effect and announces the hospital as open. This innovative wayfinding strategy allowed Diaz-Berrio and Allan to eschew the use of traditional signage so as not to disrupt the form’s uniform appearance. As a result, the battens create a veil that oscillates between transparent and solid, with views into the building that open and close depending on the visitor’s approach. It lends the overall project an unexpected sense of dynamism rarely seen in a facility of this type.


Wallan Veterinary Hospital is Crosshatch’s first commercial project.


Text in Spanish / Texto en Castellano


El Hospital Veterinario de Wallan, en el estado de Victoria, es un edificio eficiente y elegante que renueva con éxito el concepto tradicional de lo que es una clínica veterinaria. Abierto las 24 horas, siete días a la semana, el hospital necesitaba una presencia que resultara claramente identificable y, al mismo tiempo, respetar el contexto residencial en que se ubica.


Una respuesta clara para el sitio


El cliente solicitaba instalaciones de última generación que cumplieran cómodamente con una serie de requisitos funcionales, a pesar de las múltiples limitaciones del lugar. Jaime Díaz-Berrio y Mark Allan, cofundadores de Crosshatch, decidieron levantar el edificio de un solo nivel sobre una base de mampostería remetida, situado a más de 16 metros de la calle. Al hacerlo, también mitigaron los riesgos de inundación de un terreno cuya pendiente se inclina hacia un arroyo en la parte trasera de la propiedad.


Haciendo que el edificio respire


Tres volúmenes rectangulares racionalizan la planta arquitectónica y reflejan los múltiples usos del edificio. La zona pública se encuentra al frente, con las áreas para los animales a un lado. Las áreas de personal y operativas son el corazón del edificio y ocupan la mayor parte del espacio. Cada volumen respira gracias a una amplia ventilación cruzada que se logra por ventanas abatibles y la intersección de los dos pasillos principales que articulan la doble fachada.


El resultado es un interior apacible y ventilado con un sentido de flujo y conexión entre zonas. Listones de madera, espaciados de manera uniforme, envuelven el edificio en las fachadas norte, este y oeste, proporcionando una eficaz protección contra la luz solar.


El edificio como señalización


La elegante pantalla de tiras de eucalipto unifica visualmente el proyecto para crear una forma singular y cohesionada. Esta segunda piel es la característica que define el edificio y refleja la topografía del sitio, proporcionando a la construcción una fuerte conexión con el lugar.


Por la noche, los listones suavizan la iluminación interior, emitiendo un resplandor cálido que crea un efecto parecido al de una lámpara que anuncia que el hospital está abierto. Esta innovadora estrategia permite a Díaz-Berrio y Allan evitar el uso de la señalización tradicional para no interrumpir el aspecto uniforme del volumen. Como resultado, los listones de madera crean un velo que oscila entre transparente y sólido, y permite vistas al edificio que se abren y cierran dependiendo de la posición del visitante, lo que da a la obra un sentido inesperado de dinamismo raramente visto en instalaciones de este tipo.


El Hospital Veterinario de Wallan es el primer proyecto comercial de Crosshatch.


Project team
Architects
Consultants
Altair Louvre Windows
Theatre De Kampanje
next project

Theatre De Kampanje

Concert Halls, Exhibitions and Theaters
Den Helder, Netherlands - Build completed in 2015
View Project