Westerschans 1B
Jeroen Verrecht

Westerschans 1B

Zoetmulder as Architects

Westerschans 1B is characterised by its wavy balconies and contains spacious apartments on a transparent plinth with retail space.
Westerschans 1B is the second phase of the urban development integration plan that Jeanne Dekkers Architectuur and ZOETMULDER designed for the entire Westerschans area. This development consists of three building complexes with a varied program of social housing, owner-occupied apartments, commercial spaces, sheltered housing, a supermarket, catering establishments and a hotel. The Westerschans area directly borders the historic city centre of Goes, the ring-road, and the water of the Havenkanaal.

 

Wavy balconies as an integral design solution
The horizontal elaboration determined by the urban development plan has been further developed into a circular and undulating balustrade. This gives the building a powerful identity within the urban development ensemble. The undulating balconies overlook the water on the east side and catch the sunlight from the south in the protruding point. At the same time, the protruding point on the gallery on the west side provides an additional semi-private outdoor space with evening sun. The wavy shape refers to the omnipresent water and the cantilever all around provides passive sun protection to prevent overheating. Two emergency staircases have also been incorporated into the waves of the gallery. Thus, the expressive balconies become an integral design solution.

 

A variety of functions
Westerschans 1B contains 29 spacious apartments spread over four floors with a varied range of housing. There are six housing types, from standard apartments to luxury penthouses, all characterized by the undulating balconies with a generous view over the water. The corner apartments have an extra balcony or terrace at the end wall, and the top floor has been equipped with a set-back to emphasize the horizontality of the building complexe. There are several retail units on the ground floor that are connected to both the upper shopping area and the lower quay. There is a semi-sunken parking garage underneath the building.

 

Transparent plinth connects
Westerschans 1B is an important urban development link in the Westerschans. The rounded and transparent shapes of the retail plinth connect the upper shopping area with the lower car-free quay. In the centre of the plinth is a spacious passage with a view over the water. The main entrance of the apartment building is located here, as a ramp to the quay. The water can also be reached by the wide, lazy stairs alongside the building. On the quay, space has been created along the facade of Westerschans 1B for integrated planters with seats.

 

Colour and materialisation
The colours and materials match the materialisation of the rest of the Westerschans, which creates a natural unity in the area. The sand-yellow main materialisation is derived from the sandyellow IJsselsteen from the old city centre of Goes. This colour is reflected in the sand-yellow fencing and sand-yellow smooth bricks. On the gallery, the bottom metre of masonry is executed in yellow brick and the top one in brown brick. The yellow brick is visually behind the wavy yellow fence, which emphasizes the horizontality of the facade. The brown brick coincides with the shadow cast on the facade by the balconies. This emphasizes the depth effect and enhances the expressive effect of the facade.

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More